Hotels en campings mogen zelf kiezen of ze sterren gebruiken

© iStockphoto

Hotels en campings in Vlaanderen zullen nog steeds een comfortclassificatie – een aantal sterren – toegekend krijgen, maar de uitbaters worden niet langer verplicht die te gebruiken.

De Vlaamse meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld en oppositiepartij Groen hebben daarover een akkoord gesloten met een aantal toeristische sectorfederaties. De politieke partijen wilden de verplichte sterrenclassificatie afschaffen, maar de hotel- en campingsector wou daar niet van weten.

Toerisme Vlaanderen kent aan elk hotel en camping in Vlaanderen een aantal sterren toe. Dat systeem is nu nog verplicht. In een nieuw logiesdecreet dat de meerderheid eind oktober in de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement goedkeurde werd dat systeem afgeschaft. De sector reageerde afwijzend. Het verplichte systeem is gebaseerd op objectieve criteria die voor iedereen gelijk zijn en duidelijkheid bieden aan de consument, zeiden de sectorfederaties.

Nu is er een compromis bereikt, met een “aanbevolen” sterrensysteem. “Elke hotel- of campinguitbater heeft de vrijheid om de comfortclassificatie al dan niet te gebruiken”, zegt Cathy Coudyser (N-VA). “Bij controles op het terrein zal de coach ambtshalve een comfortclassificatie vastleggen en bespreken met de exploitant. Dat zal de drempel om de comfortclassificatie effectief te gebruiken en vrijwillig aan te vragen alleen maar verlagen”.

Geen invloed op de kwaliteit

Het nieuwe systeem zal volgens de indieners niet tot een verlaging van de kwaliteit leiden. Het basisniveau voor de uitbating van een toeristisch logies wordt in het nieuwe decreet gelijkgesteld met de basisnorm voor een één ster-classificatie.

Voor hotels en campings die vergund zijn volgens het oude decreet komt er een overgangsmaatregel. “Hun vergunning en comfortclassificatie blijven verder lopen tot de volgende inspectie”, zegt Karin Brouwers (CD&V). Marnic De Meulemeester (Open Vld) zegt dat de nieuwe regels zorgen voor “meer ruimte om innovatief en creatief te ondernemen”.

Oppositiepartij sp.a is tegen. Volgens Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe biedt het nieuwe voorstel “nauwelijks beterschap”. “Zowel de sector als de consument verdient zekerheid”, zegt hij.

De wijzigingen zijn door de bevoegde commissie van het Vlaams Parlement goedgekeurd, als amendement op het nieuwe logiesdecreet. De tekst moet nu nog door het voltallige Vlaams Parlement worden gestemd. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content