Een maand nadat het hoogste gebouw ter wereld met veel tamtam werd ingewijd, moet de Burj Khalifa in Dubai zijn deuren weer sluiten voor het publiek.

Het uitkijkplatform was het enige deel van het 828 meter hoge gebouw dat bezocht mocht worden - de rest is nog een grote bouwput - maar nu is ook dat gesloten.

Het is niet duidelijk wat er scheelt, maar waarschijnlijk zijn er problemen met de elektriciteit. Dubai had gehoopt dat de Burj Khalifa de reputatie van het woestijnstadje als moderne Arabische metropool zou herstellen, maar dat lijkt nu te mislukken. Dubai kampt met zware financiële problemen.

Eerder al liep het andere prestigieuze project The World vast. Het was de bedoeling dat deze kunstmatige archipel in de vorm van een wereldkaart bekende sterren en de superrijken naar Dubai zou trekken. De werken aan het nog lang niet voltooide project werden vorig jaar stil gelegd. Vanuit de ruimte gezien lijkt de archipel in niets op een wereldkaart, eerder op een wereld die langzaam wegzinkt.

Wanneer de Khalifa weer toegankelijk zal zijn is nog niet bekend. De eerste inwoners zouden er normaal gezien deze maand hun intrek nemen en in maart opent, als alles volgens plan verloopt, het eerste door Giorgio Armania ontworpen hotel er zijn deuren.

Maaike Schwering

Een maand nadat het hoogste gebouw ter wereld met veel tamtam werd ingewijd, moet de Burj Khalifa in Dubai zijn deuren weer sluiten voor het publiek. Het uitkijkplatform was het enige deel van het 828 meter hoge gebouw dat bezocht mocht worden - de rest is nog een grote bouwput - maar nu is ook dat gesloten. Het is niet duidelijk wat er scheelt, maar waarschijnlijk zijn er problemen met de elektriciteit. Dubai had gehoopt dat de Burj Khalifa de reputatie van het woestijnstadje als moderne Arabische metropool zou herstellen, maar dat lijkt nu te mislukken. Dubai kampt met zware financiële problemen. Eerder al liep het andere prestigieuze project The World vast. Het was de bedoeling dat deze kunstmatige archipel in de vorm van een wereldkaart bekende sterren en de superrijken naar Dubai zou trekken. De werken aan het nog lang niet voltooide project werden vorig jaar stil gelegd. Vanuit de ruimte gezien lijkt de archipel in niets op een wereldkaart, eerder op een wereld die langzaam wegzinkt. Wanneer de Khalifa weer toegankelijk zal zijn is nog niet bekend. De eerste inwoners zouden er normaal gezien deze maand hun intrek nemen en in maart opent, als alles volgens plan verloopt, het eerste door Giorgio Armania ontworpen hotel er zijn deuren. Maaike Schwering