Honderden ondervoede zeeleeuwenpups spoelen aan op de Californische stranden

Sinds begin januari spoelden er bijna 2.000 jonge zeeleeuwenpups aan op de stranden van Californie. Ze zijn ziek en ondervoed en voor velen komt hulp te laat. Reddingswerkers en vrijwilligers proberen zoveel mogelijk jonge dieren te redden door ze tijdelijk met de hand te voeden en ze – wanneer ze sterk genoeg zijn – weer terug te brengen naar de oceaan. Dat meldt de Associated Press.

De reden waarom er zoveel zeeleeuwtjes aanspoelen heeft waarschijnlijk te maken met de hogere temperatuur dan gemiddeld van het zeewater. De vissen zoals sardienen en ansjovis waar de zeeleeuwen van leven, trekken dan verder naar het noorden op zoek naar koeler water. De moeders moeten hun pups, die voornamelijk op de Channel Islands in het zuiden van Californie geboren worden, langer alleen later om voedsel te verzamelen. De wanhopige en hongerige pups gaan dan zelf op zoek naar voedsel terwijl ze daar nog te jong en niet sterk genoeg voor zijn. Met als gevolg dat ze ondervoed op het strand belanden.

De hogere temperatuur van water wordt overigens in dit geval waarschijnlijk niet veroorzaakt door de klimaarverandering, maar heeft te maken met El Nino. Normaal zorgt El Nino vroeger in het jaar voor winden uit het noorden die ervoor zorgen dat kouder en voedingsrijker water vanaf de zeebodem naar de oppervlakte gedreven wordt.

De zeeleeuwenpups die dit jaar overlijden zullen geen blijvend effect hebben op de zeeleeuwenpopulatie van zo’n 300.000 in Californie, maar wanneer dit een jaarlijks terugkerend fenomeen wordt uiteraard wel. In 1998 en in 2013 overleden op dezelfde manier in totaal ook al duizenden jonge zeeleeuwen. En de stranden van Californie en in het bijzonder Pier 39 in San Franciso zullen een deel van hun aantrekkingskracht verliezen zonder de luidruchtige aanwezigheid van de zeeleeuwen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content