Holland America Line laat nieuw schip te water

Met de Nieuw Amsterdam IV breidt de cruiserederij zijn vloot uit tot 15 schepen.

Cruisemaatschappij ‘Holland America Line‘ heeft zopas zijn nieuwste schip de ‘Nieuw Amsterdam IV’ te water gelaten. Begin juli 2010 zal het voor de eerste keer uitvaren voor een tiensdaagse cruise op de Middellandse Zee. De tewaterlating verliep geheel volgens traditie, zo werden onder meer twee muntstukken onder de mast bevestigd om geluk af te dwingen.
De ‘Nieuw Amsterdam IV’ -het is dus al de vierde keer dus dat een schip van de rederij zo genoemd wordt- is 285 meter lang, 32 meter breed, weegt 86.700 ton en haalt een topsnelheid van 24 knopen. Er is plaats voor 2.106 passagiers, en 929 bemanningsleden.
Aan boord van het schip worden diverse publieke ruimten ingericht met het thema ‘New York’, om zo de langdurige relatie tussen Nederland en Amerika te erkennen. Het grote restaurant kreeg de naam Manhattan Dining Room, een kunstwerk in het atrium werd ge├»nspireerd op de wolkenkrabbers van de stad, en in de ruimte voor jongeren staat een echte ‘yellow cab’. Verder vind je aan boord ook een innovatief pan-Aziatisch restaurant, een loungbar met panoramische zicht op zee, een topwijnproeverslounge, een luxueze juwelenboetiek en een uitgebreid Spa en Welnessgedeelte.

Holland America Line werd in 1873 opgericht als vracht- en passagiersrederij, en vervoerde zo goederen en mensen van Nederland naar de Nieuwe Wereld. Al snel, in 1895, bood de rederij ook vakantiecruises aan. In 1973 verkochten ze de vrachtafdeling, en in 1989 werden ze door Carnival Corp, de grootste cruiserederij ter wereld, overgenomen. Holland America Line heeft, met de tewaterlating van de Nieuw Amsterdam IV, vijftien schepen die op alle zeven continenten varen en jaarlijks meer dan 700.000 reizigers vervoeren.

Hanne Vandevoorde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content