Stranden kunnen een enorme bron van inspiratie zijn voor (amateur) fotografen. Toch is het niet zo eenvoudig om alles mooi en duidelijk op beeld vast te leggen. Enkele tips die jou gegarandeerd de mooiste strandfoto's opleveren.

Gebruik een polarisatiefilter

Een polarisatiefilter is een van de beste gadgets die een fotograaf aan het strand kan hebben. Het reduceert reflecties, versterkt de kleuren en zorgt voor meer contrast. Vooral bij blauwe hemels en bij helder water zal dit prachtige resultaten geven. Het is bovendien vrij goedkoop en makkelijk te gebruiken.

Actie!

Neem foto's van watersporten of mensen die actief bezig zijn. Niets saaier dan de zoveelste foto van iemand die op strand naar wat muziek ligt te luisteren. Gebruik een snellere sluitertijd zodat je het moment scherp kan vastleggen. Gebruik - indien mogelijk - een telelens aangezien de watersporten vaak verderop zijn.

Varieer van setting en compositie

Probeer eens van setting te wisselen, niet alle stranden zien er hetzelfde uit en variatie kan je album heel wat opleuken. Als je maar één strand ter beschikking hebt, kan je ook voor afwisseling zorgen door verschillende 'attributen' te gebruiken zoals palmbomen, een boot in de achtergrond, een vakantiehuis, dieren,...Je kan ook fotograferen vanuit verschillende hoogten. Speel er wat mee, probeer enkele dingen uit en je zal veel dynamiek in je foto's creëren.

Portretten

Kinderen die een zandkasteel bouwen of vrienden die zich amuseren op het strand, het zijn allemaal kansen om dichterbij te gaan en een mooie portretfoto te maken. De beste foto's zijn bijna altijd diegene waar niet voor geposeerd is. Vergeet ook de flash niet, want die zorgt ervoor dat bepaalde schaduwen in het gezicht worden ingevuld. Maak gerust een close-up, maar probeer ook wat achtergrond mee te pikken.

Timing Op elk moment van de dag kan je wel een mooie foto nemen op het strand. In de late namiddag kan het licht prachtige schaduwen creëren en krijg je een heel warm effect. De zonsondergang is de ideale gelegenheid om silhouetten te fotograferen. Ook de vroege ochtend kan ideaal zijn, al is het maar enkel omdat het dan heel rustig en verlaten is. (RDM)

Bron: Lonely Planet

Stranden kunnen een enorme bron van inspiratie zijn voor (amateur) fotografen. Toch is het niet zo eenvoudig om alles mooi en duidelijk op beeld vast te leggen. Enkele tips die jou gegarandeerd de mooiste strandfoto's opleveren. Gebruik een polarisatiefilterEen polarisatiefilter is een van de beste gadgets die een fotograaf aan het strand kan hebben. Het reduceert reflecties, versterkt de kleuren en zorgt voor meer contrast. Vooral bij blauwe hemels en bij helder water zal dit prachtige resultaten geven. Het is bovendien vrij goedkoop en makkelijk te gebruiken. Actie! Neem foto's van watersporten of mensen die actief bezig zijn. Niets saaier dan de zoveelste foto van iemand die op strand naar wat muziek ligt te luisteren. Gebruik een snellere sluitertijd zodat je het moment scherp kan vastleggen. Gebruik - indien mogelijk - een telelens aangezien de watersporten vaak verderop zijn. Varieer van setting en compositie Probeer eens van setting te wisselen, niet alle stranden zien er hetzelfde uit en variatie kan je album heel wat opleuken. Als je maar één strand ter beschikking hebt, kan je ook voor afwisseling zorgen door verschillende 'attributen' te gebruiken zoals palmbomen, een boot in de achtergrond, een vakantiehuis, dieren,...Je kan ook fotograferen vanuit verschillende hoogten. Speel er wat mee, probeer enkele dingen uit en je zal veel dynamiek in je foto's creëren. Portretten Kinderen die een zandkasteel bouwen of vrienden die zich amuseren op het strand, het zijn allemaal kansen om dichterbij te gaan en een mooie portretfoto te maken. De beste foto's zijn bijna altijd diegene waar niet voor geposeerd is. Vergeet ook de flash niet, want die zorgt ervoor dat bepaalde schaduwen in het gezicht worden ingevuld. Maak gerust een close-up, maar probeer ook wat achtergrond mee te pikken.Timing Op elk moment van de dag kan je wel een mooie foto nemen op het strand. In de late namiddag kan het licht prachtige schaduwen creëren en krijg je een heel warm effect. De zonsondergang is de ideale gelegenheid om silhouetten te fotograferen. Ook de vroege ochtend kan ideaal zijn, al is het maar enkel omdat het dan heel rustig en verlaten is. (RDM)Bron: Lonely Planet