Historium, een wandeling door het Brugge van 1435

© Belga

Hoe zou het geweest zijn om anno 1435 in de straten van Brugge rond te dwalen? Wel, dat kunt u nu meemaken in het Historium.

Op 25 november opende in het hart van Brugge het Historium. De cultuurhistorische attractie bevindt zich in een neogotisch gebouw op de Markt, de plek waar zich ooit de Waterhalle bevond. Wie er binnenstapt, stapt meteen ook in de teletijdmachine, rechtstreeks naar de Gouden Eeuw.

Brugge ademt geschiedenis en getuigt van een rijk verleden. Maar hoe zou het nu echt geweest zijn om er, pakweg anno 1435, in de straten rond te dwalen en de geluiden, kleuren en geuren van de middeleeuwen op te snuiven? Wel, u kan het voortaan meemaken.

Eens daar gearriveerd, volgt u Jacob. Hij is de leerling van schilder Jan Van Eyck en u gaat samen met hem op zoek naar diens model Anna, op wie hij smoorverliefd is.

Jacob brengt u bij de drukke haven waar kooplieden uit heel Europa aanmeren. De ochtendbries is voelbaar en u hoort hoe het water tegen de kades klotst. Als bevoorrechte getuige kan u even binnen gluren in het schildersatelier van Van Eyck, waar geconcentreerd gewerkt wordt en de geur van olieverf u tegemoet komt.

Vervolgens gidst Jacob u door de smalle, grillige steegjes van het middeleeuwse Brugge. Klokkengelui, blaffende honden, roepende handelaars en krakende karrenwielen overstemmen mekaar. U kan onderweg ook een blik werpen in het met kaarsen verlichte publieke badhuis, waar de zeep heerlijk ruikt.

Wanneer Jacob arriveert bij de paternostermaakster voelt u de sneeuw neerdwarrelen en wordt gewaar hoe koud de winter van 1435 was.

Alle zintuigen

“Het gaat werkelijk om een belevenis met alle zintuigen”, vertelt communicatiedirecteur René Tolenaars enthousiast. “”En alles wat we tonen is 100 procent historisch correct. Daar waakt ons Historisch Comité over”, verzekert Tolenaars.

Geen muffe geanimeerde poppen of ouderwetse sneeuwmachines in het Historium, maar hoogtechnologisch multimediaal vernuft. Het verhaal van Jacob en Anna dat als een rode draad door het Historium loopt, is een film met fysieke speciale effecten. Hij is gebaseerd op een scenario van Gerrie Van Rompaey en Nicholas Lens. Clara Cleymans vertolkt de hoofdrol (Anna).

Ondersteund door muziek van het Brussels Philharmonic en vele speciale effecten moet de film van de onderdompeling in de Gouden Eeuw een magische ervaring maken. “Wij gebruiken werkelijk de àllernieuwste en meest geavanceerde technieken”, benadrukt Tolenaars. “Ik durf haast te zeggen dat er nergens in de wereld iets gelijkaardigs bestaat”.

Het parcours door het Historium duurt 35 minuten. Nadien is een begeleide wandeling mogelijk om de locaties die aan bod komen te ontdekken in het Brugge van vandaag.

Ann Heylens in Plus Magazine

Historium, Markt 1, Brugge.

Open vanaf 25/11.

Ma-zo, 10-18u en op donderdag van 10-21u.

Prijs (inclusief audiogids): €11. Family Pass: €30.

Info en tickets: www.historium.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content