Het Zoniënwoud internationaal erkend als wilde natuur

© Belga

Het Zoniënwoud maakt vanaf nu deel uit van het European Rewilding Network, een netwerk dat ijvert voor meer wilde natuur en wilde dieren in Europa. Dankzij deze mooie erkenning zet het Zoniënwoud zich internationaal opnieuw prominent op de kaart, stelt het Agentschap voor Natuur en Bos in een persbericht.

Het Europese Rewilding Network bestaat sinds 2013 en telt inmiddels 42 gebieden in 18 Europese landen. In die natuurgebieden is het kenmerkend dat de natuur haar gang kan gaan onder een minimaal beheer. De aanwezige dieren krijgen er alle kansen om zich opnieuw te vestigen of hun aanwezigheid te versterken.

Die ‘verwildering’ creëert bovendien heel wat mogelijkheden voor natuurbeleving en -toerisme. In het Zoniënwoud gaat het om dieren als de ree, het everzwijn, de vos en de Schotse Hooglanders, die het hele jaar door op eigen houtje overleven in het begrazingsblok bij het Bosmuseum van Groenendaal.

De beheerders hopen binnenkort ook de das en de boommarter te mogen verwelkomen in het bos, dat zou opnieuw een belangrijke stap zijn naar een wilder en natuurlijker woud.

Het “Rewilding Europe” certificaat zal op vrijdag 19/02 omstreeks 12:30 uur aan het Zoniënwoud uitgereikt worden in het regiokantoor van het Agentschap voor Natuur en Bos te Hoeilaart. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content