Het Virungapark in Congo verwelkomt opnieuw toeristen

Jonge berggorilla in het Virungapark © Mare Hotterbeekx

Het Virungapark, het oudste nationaal park van Afrika, is na ongeveer negen maanden opnieuw geopend voor toeristen. Het natuurpark in het oosten van Congo sloot in mei vorig jaar de deuren vanwege de onveiligheid in de regio.

‘Het park is weer toegankelijk voor het publiek’, zo meldt de parkdirecteur, de Belg Emmanuel de Merode. ‘De veiligheid van het nationaal park is onderworpen aan een audit van een gerespecteerde internationale instelling. En uit de rapporten blijkt dat alle veiligheidsindicatoren goed zijn.’

De beslissing maakt een einde aan een sluiting van negen maanden. Aanleiding voor de sluiting waren een aantal gewelddadige incidenten in het park, waardoor de veiligheid van de toeristen niet voldoende gegarandeerd kon worden. Zo werden er drie mensen – waarvan twee Britse toeristen – ontvoerd en kwam een parkwachter om het leven.

De heropening van het park verloopt in fases. ‘In een eerste fase worden twee sites geopend: die aan de vulkaan Nyiragongo en de site voor de berggorilla’s van Kibumba’,verklaart Olivier Kamuzinzi, de minister van Milieu van de provincie Noord-Kivu. ‘Er bevinden zich al twee groepen toeristen in het gebied van Nyiragongo.’

Virunga, dat 7.800 km² groot is, staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het park herbergt meer dan een derde van de wereldpopulatie berggorilla’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content