Het Vaticaan onthult zijn geheimen

Het pauselijke besluit waarmee Martin Luther geëxcommuniceerd werd en een brief waarin koning Hendrik VIII van Engeland de annulering vraagt van zijn eerste huwelijk: het zijn enkele van de honderd stukken uit het Vaticaans Geheim Archief die tot september in Rome tentoongesteld worden.

Onder de titel “Lux in Arcana” (licht op geheimen) – Het Vaticaans Geheim Archief onthult zichzelf” loopt de tentoonstelling tot september in de Musei Capitolini (Capitolijnse musea). Ze toont manuscripten, perkamenten en registers waartoe gewoonlijk enkel geleerden met een speciale toestemming van het Vaticaan toegang hebben.

De expositie omvat schriftelijke uitwisselingen tussen een lange reeks pausen en allerlei wereldleiders en bekende historische figuren, onder wie de Italiaanse renaissancemeester Michelangelo, de Franse auteur Voltaire (vertegenwoordiger van de Verlichting) en de Amerikaanse president Abraham Lincoln. Andere documenten houden verband met de processen wegens ketterij tegen astronoom Galileo Galilei en de ridders van de Orde van de Tempeliers.

Het Vaticaans Geheim Archief, dat zich over ruim duizend jaar uitstrekt, is ondergebracht in vertrekken met klimaatregeling in Vaticaanstad en ligt op schappen die in totaal 85 kilometer beslaan. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content