Het Steen in Antwerpen wordt toeristisch onthaalcentrum

© iStockphoto

Om Het Steen te herontwikkelen tot een toeristisch onthaalcentrum, wil de stad Antwerpen de (restanten van de) middeleeuwse burcht een grondige makeover geven.

Een aanbouw uit de jaren 1950 zal plaats moeten maken voor een nieuwe constructie met toren en dakterras, waar bezoekers een nieuw uitzicht krijgen over Schelde, binnenstad en haven.

Het Steen dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw en is het oudste nog bewaarde gebouw van Antwerpen. Aanvankelijk was het een poortgebouw van een burcht, maar door de eeuwen heen kreeg het verschillende andere invullingen zoals een gevangenis, een opslagplaats, een museum en de voorbije jaren een ontmoetings- en activiteitenruimte voor kinderen.

Het gebouw werd doorheen de geschiedenis ook al meermaals grondig verbouwd. Nu wil het stadsbestuur van Het Steen weer een volwaardige toeristische trekpleister maken, door er een onthaalcentrum in onder te brengen zonder afbreuk te doen aan de kunsthistorische waarde van het complex.

Aanmeren bij Het Steen

NoAarchitecten won een ontwerpwedstrijd met een plan dat vertrekt vanuit het vrijstaande gebouw dat Het Steen in 1890 was. Er komt een nieuwe toren en een belevingsparcours waarbij de geschiedenis van Antwerpen centraal staat, en de Schelde zal als warmte- en koudebron worden gebruikt. Toeristen zullen er terechtkunnen voor informatieverstrekking, ticketverkoop, boekingen en exposities. Cruisetoeristen zullen zelfs aan hun bezoek aan Antwerpen beginnen via aanmeerplaatsen bij Het Steen.

“Het Steen is de ideale locatie om bezoekers te verwelkomen in onze stad en hen de boeiende en lange geschiedenis van Antwerpen te vertellen”, vindt schepen van Toerisme Koen Kennis (N-VA). “Met dit knappe staaltje van architectuur en deze nieuwe toeristische invulling krijgt Antwerpen er een mooi internationaal visitekaartje bij.”

De werken aan Het Steen starten begin 2018 en het einde is voorzien eind 2019. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content