Het licht zien in Lapland

© Arctic SnowHotel & Glass Igloos

Waar?

Sinettä, in het noorden van Finland.

Waarom?

2016 is nog een goed jaar om het noorderlicht te zien. Daarna wordt het wachten tot halverwege de jaren 2020 voor het volgende hoogtepunt.

Wat valt er te beleven?

Kijken naar de kleurrijke aurora borealis, in Santapark in het nabijgelegen Rovaniemi de woonplaats van de kerstman bezoeken, wandelen op sneeuwschoenen, trekken met sledehonden of zelf beelden van sneeuw bouwen.

Hotel?

Arctic SnowHotel & Glass Igloos

In Fins Lapland, vlak bij de poolcirkel, liggen aan de rand van een meer en tussen de pijnbomen, glazen iglo’s die je het gevoel geven in de buitenlucht te slapen.

Geen betere plaats om naar het noorderlicht en de sterren te kijken dan vanuit zo’n comfortabele en warme Glass Igloo. Dankzij het aurora-alarm, dat je wakker maakt zodra de aurora borealis aan de hemel verschijnt, weet je zeker dat je dit bijzondere natuurspektakel niet mist.

De ramen worden elektrisch verwarmd, zodat er geen sneeuw op blijft liggen en de warmte in de iglo blijft. Iedere iglo heeft een eigen badkamer en toilet. Je kunt het ontbijt op bed laten bezorgen of kiezen voor het ontbijtbuffet in het restaurant. Er zijn iglo’s in twee groottes: voor twee of voor vier personen, eventueel met nog een extra bed. Goedkoop is het niet: in december betaal je 499 euro per nacht, in januari, februari en maart is dat 399 euro.

Goedkoper (vanaf 130 euro per persoon per nacht) maar bijna even bijzonder, is een overnachting in een van de zeventig kamers in het SnowHotel. Dit van ijs gemaakte hotel wordt ieder jaar opnieuw gebouwd en ziet er telkens anders uit. De kamers worden gedecoreerd met verlichte kunstwerken van ijs. De binnentemperatuur ligt tussen 0 en 5 graden, maar slaapzakken en rendierhuiden houden je lekker warm. Ook hier is er een aurora-alarm. Er zijn kamers en suites voor twee, drie, vijf of zes personen. Voor hartverwarmende drankjes kun je terecht in de Ice Bar, en lokale specialiteiten kun je uitproberen in het Ice Restaurant of in het houten Kota Restaurant.

Natuurlijk ontbreekt ook een sauna niet. Je kunt kiezen tussen traditionele Finse sauna’s, een jacuzzi in de buitenlucht en de Snow Sauna. Die laatste beschikt over van koude dampende muren van sneeuw en ijs, en je blijft er op temperatuur door hete stoom.

Arctic SnowHotel & Glass Igloos is geopend van 1 december tot en met 31 maart. Lehtoahontie 27, FI-97220, Sinettä, Finland, +358 40 845 3774

Lezerstips

Absolute aanraders zijn huskyritten, een bezoek aan de rendierenfarm, skiën – al is dat steeds bij kunstlicht maar dat heeft wel iets feeërieks – en een wandeling op sneeuwschoenen. Echt hilarisch is een uitstap met een sneeuwscooter. Een afrader is ijsvissen, dat is saai en vooral ijskoud. (Hilde Van Den Bosch uit Hoevenen)

Passeer zeker eens langs Torassieppi, een afgelegen dorpje dat de Duitsers tijdens WO II vergaten toen ze hun tactiek van de verschroeide aarde toepasten. Je vindt er niet alleen overweldigend mooie natuur, maar ook een honderd jaar oude rendierenboerderij. (Frank Neels uit Berchem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content