Het Jenevermuseum in Hasselt gaat 5 maanden dicht

© S. Dewickere/Nationaal Jenevermuseum

Het Nationaal Jenevermuseum in Hasselt sluit eind november tot begin mei 2014 de deuren om een volledige metamorfose te ondergaan.

Het Jenevermuseum ondergaat een volledige metamorfose om daarna de bezoekers te vergasten op een totaal nieuwe beleving van de geschiedenis en de productietechnieken van de jeneverstokerij.

Het Nationaal Jenevermuseum is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot één van de toeristische trekpleisters van Hasselt. Jaarlijks verwelkomt het museum zo’n 50.000 bezoekers. Ze kunnen er een collectie bewonderen van zo’n 22.000 stuks die te maken hebben met het stoken van jenever.

Eigentijdser, interactiever, breder verhaal

“We willen een stap verder zetten en werken aan een museum dat helemaal mee is met zijn tijd”, zegt conservator Davy Jacobs. “Een bezoek draait niet alleen om kennis, maar moet ook een echte belevenis zijn. Het nieuwe Jenevermuseum wordt dus eigentijdser, interactiever en het verhaal breder.”

Het nieuwe museum wil niet alleen meer het jevenerverhaal van vroeger vertellen, maar ook de context ervan komt aan de orde. “Wie dronk er, wanneer en waarom? Die vragen zijn interessant en bovendien ook vandaag actueel. Het zijn echter de zintuiglijke ervaringen die het allerbelangrijkste verschil gaan maken. Je kunt vanaf mei niet alleen dingen bekijken, maar vooral ook zelf ontdekken, ruiken en proeven. We richten dat voor alle leeftijden verantwoord in.”

Daarom gaat het Nationaal Jenevermuseum dicht na een groots sluitingsfeest op 24 november. Begin mei 2014 zwaaien de deuren met het vernieuwde concept opnieuw open. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content