Amerikanen hebben 14 vakantiedagen per jaar en gebruiken er maar tien. De Fransen daarentegen maken al hun 30 vakantiedagen op. Dat zijn een paar van de resultaten van het jaarlijkse vakantiedagen onderzoek van reizenwebsite Expedia.com.

Sinds 2000 doet Expedia ieder jaar onderzoek naar de vakantiegewoonten van eerst enkel Amerikanen, maar sinds 2005 van werknemers uit verschillende landen. Dit jaar keek Expedia naar het gebruik van vakantiedagen in 24 landen verspreid over 5 continenten.

Daaruit blijkt dat Europese werknemers veruit de meeste vakantiedagen hebben. Amerikanen en Aziaten krijgen er veel minder. Amerikanen hebben bijvoorbeeld 14 dagen vakantie per jaar, Zuid-Koreanen maar 10, Thai krijgen er 11 en Maleiers 17.

Nog opmerkelijker is dat de werknemers met de minste vakantiedagen het meest geneigd zijn niet alle dagen op te nemen. Amerikanen gebruiken gemiddeld maar 10 van de 14 dagen, Japanners nemen er maar 7 van de 18 op, Zuid-Koreanen 7 van de 10 en Thai maar 8 van de 11.

De Fransen aan de andere kant laten geen enkele van de 30 vakantiedagen voorbij gaan, Denen gebruiken 29 van de 30 dagen, Spanjaarden 26 van de 30 en Italianen 20 van de 28.

Gebrek aan vakantie

Nog een merkwaardige uitkomst van het onderzoek: alhoewel de Fransen de meeste vakantiedagen gebruiken heeft toch 9 van de 10 Fransen het gevoel een gebrek aan vakantie te hebben. 83 van de Italianen, 78 procent van de Spanjaarden en 74 procent van de Duitsers delen dat gevoel.

De Noren hebben dat gevoel dan weer helemaal niet: slechts 17 procent van de Noren heeft behoefte aan meer vakantie. Ook de meeste Nederlanders (59 procent), Denen (61 procent) en Mexicanen (62 procent) zijn tevreden met het aantal vakantiedagen.

Werk gaat mee op vakantie

Wellicht heeft het gevoel van een gebrek aan vakantie ermee te maken dat Fransen hun werk mee op vakantie nemen. 93 procent van de Franse vakantiegangers checkt 'continu, vaak of soms' hun mails terwijl ze op vakantie zijn. Dat geldt overigens ook voor werknemers uit Mexico, Maleisië, Thailand en India.

Amerikanen, Denen en Britten zijn daar dan weer makkelijker in: slechts 67 procent van de Amerikanen, 46 procent van de Denen en 46 procent van de Britten blijft enigszins verbonden met het werk op vakantie.

Niet opgenomen vakantiedagen

Volgens de general manager van Expedia is er geen enkele werknemer die bij zijn pensioen denkt: 'Ik wilde dat ik meer tijd op het werk doorgebracht had'. Vakantie zorgt er juist voor dat de werknemers productiever zijn. Waarom laten dan zoveel werknemers hun vakantiedagen liggen?

De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat werknemers vakantiedagen willen sparen om een keer een lange reis te kunnen maken, ze laten de vakantiedagen liever uitbetalen, ze hebben te veel werk om vakantie te nemen, het past niet in de planning, ze zijn onzeker over het behoud van de baan of ze hebben een baas die moeilijk doet. (MS)

Amerikanen hebben 14 vakantiedagen per jaar en gebruiken er maar tien. De Fransen daarentegen maken al hun 30 vakantiedagen op. Dat zijn een paar van de resultaten van het jaarlijkse vakantiedagen onderzoek van reizenwebsite Expedia.com. Sinds 2000 doet Expedia ieder jaar onderzoek naar de vakantiegewoonten van eerst enkel Amerikanen, maar sinds 2005 van werknemers uit verschillende landen. Dit jaar keek Expedia naar het gebruik van vakantiedagen in 24 landen verspreid over 5 continenten. Daaruit blijkt dat Europese werknemers veruit de meeste vakantiedagen hebben. Amerikanen en Aziaten krijgen er veel minder. Amerikanen hebben bijvoorbeeld 14 dagen vakantie per jaar, Zuid-Koreanen maar 10, Thai krijgen er 11 en Maleiers 17. Nog opmerkelijker is dat de werknemers met de minste vakantiedagen het meest geneigd zijn niet alle dagen op te nemen. Amerikanen gebruiken gemiddeld maar 10 van de 14 dagen, Japanners nemen er maar 7 van de 18 op, Zuid-Koreanen 7 van de 10 en Thai maar 8 van de 11. De Fransen aan de andere kant laten geen enkele van de 30 vakantiedagen voorbij gaan, Denen gebruiken 29 van de 30 dagen, Spanjaarden 26 van de 30 en Italianen 20 van de 28. Gebrek aan vakantie Nog een merkwaardige uitkomst van het onderzoek: alhoewel de Fransen de meeste vakantiedagen gebruiken heeft toch 9 van de 10 Fransen het gevoel een gebrek aan vakantie te hebben. 83 van de Italianen, 78 procent van de Spanjaarden en 74 procent van de Duitsers delen dat gevoel. De Noren hebben dat gevoel dan weer helemaal niet: slechts 17 procent van de Noren heeft behoefte aan meer vakantie. Ook de meeste Nederlanders (59 procent), Denen (61 procent) en Mexicanen (62 procent) zijn tevreden met het aantal vakantiedagen. Werk gaat mee op vakantie Wellicht heeft het gevoel van een gebrek aan vakantie ermee te maken dat Fransen hun werk mee op vakantie nemen. 93 procent van de Franse vakantiegangers checkt 'continu, vaak of soms' hun mails terwijl ze op vakantie zijn. Dat geldt overigens ook voor werknemers uit Mexico, Maleisië, Thailand en India. Amerikanen, Denen en Britten zijn daar dan weer makkelijker in: slechts 67 procent van de Amerikanen, 46 procent van de Denen en 46 procent van de Britten blijft enigszins verbonden met het werk op vakantie. Niet opgenomen vakantiedagen Volgens de general manager van Expedia is er geen enkele werknemer die bij zijn pensioen denkt: 'Ik wilde dat ik meer tijd op het werk doorgebracht had'. Vakantie zorgt er juist voor dat de werknemers productiever zijn. Waarom laten dan zoveel werknemers hun vakantiedagen liggen? De belangrijkste redenen daarvoor zijn dat werknemers vakantiedagen willen sparen om een keer een lange reis te kunnen maken, ze laten de vakantiedagen liever uitbetalen, ze hebben te veel werk om vakantie te nemen, het past niet in de planning, ze zijn onzeker over het behoud van de baan of ze hebben een baas die moeilijk doet. (MS)