Het grote strandvakantie onderzoek

De internationale reiswebsite Expedia onderzocht de strandvoorkeuren van bijna 9000 vakantiegangers uit 21 landen. Met enkele opmerkelijke resultaten.

De internationale reiswebsite Expedia onderzocht de strandvoorkeuren van bijna 9000 vakantiegangers uit 21 landen. Met enkele opmerkelijke resultaten.

De strandvakantie blijft onverminderd populair. Net iets meer dan de helft van de ondervraagden wil komend jaar een vakantie aan het strand doorbrengen.

De gemiddelde strandvakantie duurt zeven dagen, maar Japanners, Koreanen en Singaporezen geven de voorkeur aan een weekend aan het strand.

In de zon liggen en niets doen zijn de populairste bezigheden aan het strand. Dat geldt voor de ondervraagden uit alle continenten. De Brazilianen zijn de actiefste vakantiegangers op het strand. Veertig procent van hen doet graag aan sport op het strand, terwijl 79 procent van de Mexicanen het liefst languit in de zon gaat liggen.

De meeste strandliefhebbers vinden het wel fijn als er ook culturele attracties in de buurt liggen. Maar liefst 82 procent van de ondervraagden geeft aan niet hun volledige vakantie op het strand door te willen brengen.

De kosten van de vakantie spelen een belangrijke rol bij de keuze van de bestemming. Ook de kwaliteit van het eten, de nabijheid van het strand, familievriendelijkheid, uitgaansmogelijkheden en het ontdekken van een nieuwe bestemming zijn belangrijke criteria. Amerikanen blijken in dat laatste opzicht het minst avontuurlijk. Ze voelen niet de behoefte telkens een nieuwe bestemming te kiezen.

De films Jaws heeft blijkbaar een blijvende indruk achtergelaten. Wereldwijd komt het jaarlijks maar 100 keer voor dat iemand door een haai wordt gebeten. Toch laat de helft van de ondervraagden de aanwezigheid van haaien mede hun keuze van de vakantiebestemming bepalen. Bovendien geeft 68 procent aan wel eens bang geweest te zijn voor haaien tijdens het zwemmen. Overigens geldt dit niet voor Italianen. Slechts drie procent van hen denkt wel eens aan een haai alvorens het water in te duiken.

Duitsers staan het meest tolerant tegenover naakt zonnebaden. 15 procent van de Duitsers geeft aan naakt te zwemmen en zonnebaden. Acht procent van de Indiërs en Spanjaarden trekt ook graag hun kleren uit op het strand. Japanners, Amerikanen en Britten vertonen zich dan weer niet graag naakt in het openbaar.

Koreanen hebben een hele andere liefhebberij op het strand: het eten van rauw voedsel. Bijna de helft van de Koreaanse ondervraagden geeft aan wel eens rauw voedsel te eten tijdens het zonnebaden. De Noren vinden dat maar niets. Slecht een procent van hen zou dat wel eens willen proberen. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content