Het geheim van de nepgladiatoren

© Reuters

Nepgladiatoren bewaken hun plaatsje bij het Colosseum met lijf en leden. Ze dulden geen nieuwkomers en schrikken niet terug voor intimidatie en fysiek geweld.

Nepgladiatoren bewaken hun plaatsje bij het Colosseum met lijf en leden. Ze dulden geen nieuwkomers en schrikken niet terug voor intimidatie en fysiek geweld.

Ooit leverden de gladiatoren in het Romeinse Colosseum heroïsche gevechten op leven en dood. Nu, ongeveer tweeduizend jaar later, deden ze dat eens dunnetjes over, zij het dan dat het om nepgladiatoren ging, dat het gevecht net buiten het Colosseum werd gevoerd en dat het ging om een politieoperatie tegen de praktijken van sommige toerismebureaus.

De nepgladiatoren, die deel uitmaken van zeven Romeinse families die vijf toerismebureaus uitbaten in Rome, bewaken hun plaatsje bij het Colosseum, het Sint-Pietersplein of nog Castel Sant’Angelo met lijf en leden. Ze dulden geen nieuwkomers en schrikken niet terug om daarvoor intimidatie en fysiek geweld te gebruiken.

De reden dat ze zo hardnekkig vasthouden aan hun plekje is niet ver te zoeken: voor een foto met een gladiator betalen toeristen al gauw tien euro.

Na een klacht van vijf concurrenten besloot de politie actie te ondernemen: agenten zouden undercover -lees: verkleed als gladiator- het zelfverklaarde territorium van de nepgladiatoren betreden om te zien of de situatie wel degelijk uit de hand aan het lopen is.

De reactie bleef niet lang uit: al snel kwam het tot een gevecht, waarbij andere agenten, verkleed in burger of vuilnisman, moesten tussenkomen.

Twintig gladiatoren, onder wie verschillende met een gerechtelijk verleden, zijn opgepakt. Tegen acht van hen is een onderzoek geopend wegens gebruik van geweld. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content