Het charmante Cork in 10 beelden en 10 must do’s

© G.F.

10 dingen om zeker te doen in de stad Cork:

1. Luid de Shandon Bells

Zet je oorbeschermers op en beklim de klokkentoren van St Anne’s Church, kies zelf een melodie en laat de klokken luiden. Als je de klokken van Shandon luidt over de stad Cork, maak je deel uit van een eeuwenoude traditie.

2. Bezoek de Koninginnemarkt

Toen Koningin Elizabeth II in 2011 de English Market bezocht stond ze blijkbaar versteld van wat ze zag. En zo vreemd is dat niet. Dit is de oudste markt in zijn soort in heel Europa. De kramen puilen uit van Ierse, ambachtelijke producten en boerenkaas.

3. Snuif cultuur op in de Crawford Gallery

Vlakbij Patrick’s Street ligt de Crawford Gallery, een begrip in de beeldende kunst sinds 1884. In het hart van het museum staan de bekende Canova Casts, een serie gipsafdrukken, geschonken door het Vaticaan in 1818. De toegang is zelfs gratis!

4. Geniet van een muzieksessie van traditionele Ierse muziek

Duik op een willekeurige avond een pub in en je hebt grote kans dat er een groep muzikanten staat te spelen. De lokale bewoners weten dat Sin É en An Spailpín Fánach twee van de beste pubs zijn voor deze sessies.

5. Laat je rondleiden

Cork City Tours Kun je gebruik maken van open dubbeldekkers die de hele dag door rijden. Of wandel de Cork Fabulous Tasting Trail, geleid door Alice Coyle. Hier proef je alle traditionele gerechten van Cork tijdens een wandeling door de stad en de natuur. Ga je liever alleen op pad? Haal dan een gratis literaire audiotour van Cork op, of download er een in de Cork City Library.

6. Probeer een lokaal biertje

Tussen de biervaten en de plaatselijke bewoners is een pint van Franciscan Well er een die je niet snel vergeet. Ook al is de brouwerij pas 15 jaar oud, hij is gebouwd op de plaats van een franciscaner klooster en bron uit 1219.

7. Bezoek het Guinness Jazz Festival

Het jaarlijkse jazzfestival is een enorm succes en onafscheidelijk met de stad verbonden. Elke oktober vullen de straten zich met zoete klanken, dansende mensen en swingende saxofoons.

8. Hang rond in het Huguenot Quarter

De culturele wijk van Cork bestaat voornamelijk uit het gebied rondom French Church Street en Carey’s Lane. De buurt is vernoemd naar 17e-eeuwse immigranten die zich in Cork vestigden. Vandaag de dag hangt hier een bruisende sfeer.

9. Ga achter de tralies

In 1824 werd Cork Gaol beschouwd als “de mooiste van 3 koninkrijken”. Er hebben hier diverse politieke gevangenen vastgezeten. In 1923 ontsnapten 42 zwaarbewaakte gevangenen ongemerkt dankzij hun goed geplande route. Breng er zeker een bezoekje aan, als je durft.

10. Op de campus

Cork University werd gebouwd in 1845 en biedt een prachtig uitzicht over de rivier de Lee. Als je er toch bent, breng dan een bezoek aan de Lewis Glucksman Gallery en de Crawford Observatory, beide zijn gratis toegankelijk.

(LB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content