Heropening Machu Picchu uitgesteld

Machu Picchu (Peru)

De historische Inca-stad Machu Picchu in Peru zal op 1 juli nog niet te bezichtigen zijn.

De regering had die datum naar voren geschoven om de belangrijkste toeristische trekpleister van het land te heropenen, maar dat zal volgens lokale autoriteiten nog niet het geval zijn. Een nieuwe datum is er nog niet. Intussen staat de teller van het aantal coronadoden in Peru op meer dan 8.000.

Volgens Peruviaanse media is het uitstel te wijten aan vertraging bij de invoering van gezondheidsmaatregelen tegen het coronavirus. Bovendien vreest de bevolking in de omliggende dorpen voor een uitbraak van de pandemie. De vereniging die instaat voor het beheer van Machu Picchu nam de beslissing op basis van rapporten van de regio Cusco, waar de historische site zich bevindt. ‘Het zal op 1 juli niet opengaan’, aldus burgemeester Darwin Baca, die deel uitmaakt van de beheersvereniging. Hij merkte op dat een en ander, zoals tests, nog steeds niet beschikbaar is.

Nog geen officiële datum voor heropening

De gouverneur van Cusco, Jean Paul Benavente, lichtte toe dat de Peruviaanse regering nog het licht op groen moet zetten voor bepaalde protocollen voor de heropening. ‘Er is nog geen officiële datum voor de heropening van Machu Picchu’, aldus de gouverneur.

Hoewel het leeft van het toerisme, verzet het dorp Machu Picchu zich tegen de heropening van de site. De bewoners vrezen voor een uitbraak van de ziekte. In de regio zijn tot nu toe nog maar weinig besmettingen genoteerd. De gidsen van Machu Picchu hadden zelfs aangekonigd dat ze maandag zouden manifesteren tegen een heropening. ‘Wij lopen een groter risico op besmetting. Wij zijn niet bereid bezoekers te ontvangen’, kondigde Oscar Valencia, de voorzitter van het Front ter verdediging van Machu Picchu, aan in de krant El Comercio. De regering in Lima had vorige week aangekondigd dat de site in juli zou heropenen, met een maximum van 675 bezoekers per dag. Zondag steeg het aantal coronadoden in het land boven de 8.000. In totaal vielen er in Peru de afgelopen 24 uur 184 doden, waardoor de teller in totaal op 8.045 overlijdens staat. Het aantal besmettingen ligt op meer dan 250.000 gevallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content