Henri Demesmaeker, wereldkampioen zeilen: ‘Een goede winnaar kan ook goed verliezen’

© Johan Jacobs

Knokkenaar Henri Demesmaeker (17) is lid van het Youth RBSC Sailing Team. Hij behaalde in mei zijn derde wereldtitel zeilen, deze keer in de Nacra 15-catamaranklasse, samen met Frédérique Van Eupen. Hij kan zich kwalificeren voor de komende Youth Olympic Games.

‘Ik was acht toen ik mijn eerste catamaran bestuurde. Mijn papa Patrick baat in Duinbergen de Royal Belgian Sailing Club uit en was meermaals Belgisch zeilkampioen – de appel valt dus niet ver van de boom. Mettertijd heb ik zijn passie voor het zeilen overgenomen. Voor de snelheid en omdat het een complete sport is. Fysieke kracht, tactisch inzicht, goed teamwork: al die dingen heb je nodig.

Ik verblijf jaarlijks bijna tweehonderd dagen in het buitenland, en thuis in België zeil ik vier uur per dag. Mijn ASO-diploma behaal ik dus via de middenjury. Ondertussen leren mijn sportersleven en coach Sébastien Godefroid me ook waardevolle dingen. Hoe je omgaat met stress en prestatiedruk bijvoorbeeld, maar ook om gedisciplineerd een trainingsschema af te werken. Bovendien vlieg ik soms in mijn eentje de wereld rond en kook ik in het buitenland vaak mijn eigen potje – een goede les in zelfstandigheid.

Een goede winnaar kan ook goed verliezen. Zeker in de zeilsport, waar je de omstandigheden nooit helemaal onder controle hebt. Na een mindere wedstrijd vraag ik me af wat ik zelf beter had kunnen doen, maar ik zit niet dagenlang in de put. Sébastien zegt me ook vaak dat ik me moet amuseren op het water – vaak presteer je dan beter dan iemand die zich blindstaart op de rankings.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content