Hema kan nog geen reizen verkopen in België

© Belga

HEMA kan voorlopig geen reizen aanbieden in België. TravelBird waarmee de Nederlandse winkelketen zou samenwerken, beschikt in ons land immers niet over de wettelijk verplichte verzekering tegen financieel onvermogen.

HEMA kan voorlopig geen reizen aanbieden iin België. TravelBird, het online reisbureau waarmee de Nederlandse winkelketen volgens de Nederlandse krant De Telegraaf daarvoor zou samenwerken, beschikt in ons land immers niet over de wettelijk verplichte verzekering tegen financieel onvermogen.

Die verzekering is zeer recentelijk opgeschort, zo werd vernomen bij de financiële dienst van De Europese, waar reisagenten zo’n verzekering kunnen aangaan.

“De verzekering is zeer recentelijk stopgezet”, luidt het op de financiële dienst van De Europese. “Er werd niet voldaan aan de contractuele verplichtingen, zoals het voorleggen van balans en zakencijfer”.

Commotie in Nederland

Ook in Nederland is er ophef na het bericht in De Telegraaf dat HEMA vanaf dit weekend, via TravelBird, goedkope reizen zou gaan aanbieden aan Nederlandse en Belgische klanten.

Ook daar is het reisbureau wettelijk niet in orde. Volgens de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) moet TravelBird aangesloten zijn bij het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), of een alternatief hebben.

“Dat is wettelijk verplicht en TravelBird is niet aangesloten. Daar moet een vooraanstaand bedrijf als HEMA toch ook vraagtekens bij plaatsen? De samenwerking is verbazingwekkend”, stelt directeur Frank Oostdam van de ANVR.

Eenmalige actie

HEMA heeft het bericht in De Telegraaf intussen genuanceerd.

Volgens een woordvoerster gaat het om een “eenmalige actie”, waarbij goedkope trips naar kerstmarkten worden aangeboden, “uitgevoerd door TravelBird”.

De Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR) heeft haar twijfels bij het initiatief van HEMA. De Belgische consument koopt geen reizen via warenhuizen, zegt voorzitter Antoon Van Eeckhout. Hij verwijst naar initiatieven van onder meer Carrefour en Colruyt in het verleden, die geen lang leven beschoren waren.

De Belgian Travel Organisation (BTO) is niet afkerig van “nieuwe spelers op de Belgische markt, als die in orde zijn met alle wettelijke verplichtingen”. Algemeen secretaris Bernard Tuyttens vindt wel dat de consument zich beter kan richten tot een “ernstig en goedwerkend reisbureau, met mensen die hun vak kennen”. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content