Helft van Amerikaanse vogelsoorten bedreigd

© iStockphoto

Meer dan de helft van de Amerikaanse inheemse vogelsoorten loopt het risico een met uitsterven bedreigde soort te worden tegen 2050. Daaronder iconische soorten als de zeearend.

De oorzaak is de klimaatverandering, die de leefgebieden van de vogels grondig doet krimpen, stelt een studie van de Amerikaanse National Audubon Society.

Vogels hebben het al niet onder de markt, onder meer door vervuiling, pesticiden en krimpende habitat. De klimaatverandering kan daarom voor heel wat soorten de genadeklap zijn, stelt de studie.

Ze somt 126 soorten op die meer dan de helft van hun huidige habitat zullen verliezen tegen 2050 en geen uitwijkmogelijkheden hebben. Nog eens 188 soorten verliezen de helft van hun habitat tegen 2080, maar kunnen eventueel verhuizen.

De ornithologen analyseerden dertig jaar aan klimaatdata en een enorm aantal gegevens over de leefgebieden van de vogelsoorten om het verband te begrijpen tussen de plek waar vogels leven en de klimatologische invloed. Zo konden ze inschatten waar de vogels in de toekomst nog een leefbaar ecosysteem kunnen vinden.

Nationaal symbool

Van de in totaal 314 soorten die in het rapport genoemd worden, zijn er heel wat verrassende namen die tot nog toe niet als bedreigd werden gezien, zoals de Amerikaanse zeearend, het nationale symbool van de VS. De arend ziet zijn leefgebied in de volgende zestig jaar met maar liefst driekwart krimpen.

Ook de ijsduiker als symbool van de staat Minnesota en de Baltimoretroepiaal als staatsvogel van Maryland krijgen het moeilijk.

Talrijke soorten zullen waarschijnlijk uitsterven als de klimaatverandering niet gestopt kan worden. “De klimaatverandering is nu de grootste bedreiging voor onze vogelsoorten”, zegt hoofdauteur Gary Langham. “Dat is de onomstotelijke conclusie na zeven jaar nauwgezet en diepgaand onderzoek. De klimaatverandering bedreigt het primaire ecosysteem waar vogels – en iedereen – van afhankelijk zijn.”

Ontnuchterend

Om de ergste gevolgen af te wenden is dringend actie nodig, zegt David Yarnold, voorzitter van Audubon. “Het vooruitzicht van een dergelijk verlies is verschrikkelijk, maar we kunnen een brug bouwen naar een toekomst voor de Amerikaanse vogels”, zegt Yarnold. “Dit rapport schetst een scenario, en het vertelt ons twee zaken: we moeten de plekken waar vogels leven beschermen en bewaren, en we moeten samenwerken om de klimaatverandering te stoppen.”

“We weten dat klimaatvariabelen, zoals temperatuur en neerslag, bepalen waar de meeste vogels leven en waar niet, omdat het bijvoorbeeld te warm is”, zegt Nobelprijswinnaar Terry Root van de Universiteit van Stanford.

“De Audubon-studie onderzocht de klimaatvariabelen die bepalen waar de vogels nu leven, en gebruikte vervolgens op een schitterende manier klimaatsimulaties om te voorspellen waar de vogels waarschijnlijk te vinden zullen zijn in de toekomst. We zullen allemaal de effecten van het veranderende klimaat zien in onze tuin. We kunnen zo’n ontnuchterend alarmsignaal niet negeren. (IPS/MS)

Wat kunnen we zelf doen om vogels te helpen?

– De belofte op de website van de Audubon Society ondertekenen en anderen vragen dat ook te doen.

– Lid en/of vrijwiller worden van een vogelbeschermingsorganisatie zoals de Vogelbescherming Vlaanderen of Vogelbescherming Nederland.

– Maak een vogelvriendelijke tuin door bijvoorbeeld zo weinig mogelijk pesticiden te gebruiken en dode bomen te laten staan. Meer tips vindt u in rubriek Tuininrichting op de website van de Vogelbescherming Nederland.

– Voer vogels bij, zeker in de winter. Wat u het beste wanneer kan bijvoeren leest u in de rubriek Vogels voeren.

– Steun organisaties die zich inspannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content