Heilige Graal lokt horden bezoekers naar basiliek in Noord-Spanje

© Luidger, Wikicommons

In de basiliek San Isidro de Leon, in het noorden van Spanje, loopt het dezer dagen storm voor een tentoonstelling. Reden is dat er een kostbare kelk wordt – inmiddels werd – tentoongesteld die volgens een historica de enige, echte Heilige Graal is.

De Heilige Graal is, voor gelovigen, de kelk waaruit Jezus Christus heeft gedronken tijdens het en zijn Laatste Avondmaal.

San Isidro is al sinds het jaar 1050 eigenaar van de kelk die, “sinds de vierde of vijfde eeuw (uiteraard nà Christus) door de christelijke gemeenschappen van Jeruzalem wordt beschouwd als de graal van het laatste avondmaal”, zei Margarita Torres, docente Middeleeuwse geschiedenis aan de universiteit van Leon. Samen met kunsthistoricus José Miguel Ortega del Rio schreef zij het boek ‘De koningen van de Graal’, dat in Spanje werd uitgebracht.

Tot dusver was de met goud en edelstenen versierde drankbeker bekend als de graal van infante Doña Urraca, dochter van Ferdinand I de Grote, die van 1037 tot 1065 over de landstreek Leon regeerde.

Het echte ding

In 2011 werden in de prestigieuze bibliotheek van de al-Azharuniversiteit in Caïro echter twee Egyptische perkamenten ontdekt waaruit, volgens de twee auteurs, moet blijken dat de infante heeft gedronken uit de kelk van de Messias. Enkel het bovenste gedeelte van die graal, een Romeinse kelk in agaat, is “het echte ding”, argumenteert Torres.

De Heilige Graal verbleef zeven eeuwen lang in de Heilig Grafkerk (ook wel de Verrijzeniskerk) in Jeruzalem vooraleer het kleinood aan de christelijke koning Ferdinand als zoenoffer werd geschonken door een Arabische emir in Spanje, luidt het in de visie van de historici.

Gevolg van de publicatie van het boek was een toeloop van nieuwsgierigen in de basiliek. Vrijdag werd de drinkbeker van Jezus uit veiligheidsoverwegingen uit de expo teruggetrokken. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content