Hawaiiaans eiland verdwijnt na doortocht orkaan

© US Fish and Wildlife Service

Een afgelegen Hawaiiaans eiland is verdwenen nadat een zware orkaan eerder deze maand over het gebied raasde. Dat is te zien op satellietbeelden.

Het afgelegen Hawaiiaanse East Island is vrijwel volledig onderwater verdwenen nadat de zware orkaan Walaka over het gebied raasde. Dat blijkt uit satellietbeelden van de U.S. Fish and Wildlife Service.

Het 120 bij 150 meter grote East Island ligt bijna negenhonderd kilometer ten westen van Honolulu en behoort tot de French Frigate Shoals atol dat weer deel uitmaakt van het Papahanaumokuakea Marine National Monument.

Hawaiiaanse groen zeeschildpad
Hawaiiaanse groen zeeschildpad© Bernard Spragg, Wikicommons

Er wonen weliswaar geen mensen op East Island, maar het eiland speelt wel een cruciale rol in het leven van de Hawaiiaanse groene zeeschildpadden en van de Hawaiiaanse monniksrobben waarvan er nog maar 1400 voorkomen in de wereld.

Hawaiiaanse monniksrob
Hawaiiaanse monniksrob© Mark Sullivan, Wikicommons

De helft van de zeeschildpadden komt naar East Island om eieren te leggen en een zevende van alle Hawaiiaanse monniksrobben wordt er geboren.

De dieren waren op het moment dat de orkaan toesloeg niet op Easter Island, maar de vraag is wat de dieren zullen doen wanneer ze er terugkeren en ontdekken dat het eiland is verdwenen.

Dronebeelden van East Island voor de komst van de orkaan

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content