Havana krijgt facelift voor bezoek Obama

© iStockphoto

Havana ondergaat een facelift voor Barack Obama. Het bezoek van de Amerikaanse president stemt veel Cubanen hoopvol. Maar tegelijk heerst twijfel.

Al weken zijn bouwvakkers in Havana gebouwen aan het herstellen, monumenten aan het opfrissen en asfalt aan het gieten voor het bezoek van Barack Obama, van 20 tot 22 maart. Het is de eerste keer sinds 1928 dat een Amerikaanse president Cuba officieel bezoekt.

Of het bezoek een groot verschil zal maken voor de Cubanen? “Obama kan niet op zijn eentje beslissen om de blokkade op te heffen”, zegt een zestiger die op een markt in Havana staat aan te schuiven om eieren te kopen (en anoniem wil blijven). “En ook wanneer de blokkade van de VS stopt, moeten we nog een einde maken aan de interne blokkade. Heeft u de prijzen gezien?”

Verbetering

Veel Cubanen zien verbetering sinds Washington en Havana eind 2014 besloten hun diplomatieke banden te normaliseren.

Veel Cubanen zien verbetering sinds Washington en Havana eind 2014 besloten hun diplomatieke banden te normaliseren, na meer dan een halve eeuw vijandigheid.

Aan de vooravond van het historische bezoek heeft de Amerikaanse regering nieuwe maatregelen afgekondigd om het reizen en de handel tussen de VS en Cuba nog uit te breiden. Zo kunnen de Cubanen en Cubaanse financiële instellingen sinds 16 maart de dollar gebruiken voor sommige transacties, iets wat sinds het begin van het embargo ondenkbaar was.

“De mensen in mijn wijk zijn zeer blij dat de straten hersteld en de gevels geschilderd zijn. Iedereen heeft over wat er te gebeuren staat”, zegt María Álvarez, een 38-jarige huishoudhulp die vlak bij de Amerikaanse ambassade woont; die ambassade werd in augustus vorig jaar heropend.

Dissidenten

Maar de Cubanen zijn tegelijk bezorgd. Wat na Obama’s bezoek?, vraagt Álvarez zich af. “Er kunnen zich problemen voordoen met de bevoorrading van de winkels, want zo’n evenement trekt veel mensen aan. En … er kunnen problemen zijn met dissidenten”, zegt ze voorzichtig.

Obama heeft verzekerd ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van de groeiende privésector, van burgerorganisaties en van de oppositie.

Obama heeft verzekerd ontmoetingen te hebben met vertegenwoordigers van de groeiende privésector, van burgerorganisaties en van de oppositie. In een brief aan de dissidente groep Damas de Blanco beloofde hij het met de Cubaanse president Raúl Castro ook over de mensenrechten te hebben.

“Klopt het dat Obama dissidenten gaat ontmoeten?”, vraagt een tuinman in het park naast het baseballstadion. Dinsdag woont Obama in het stadion een vriendschappelijke wedstrijd tussen de Cubaanse nationale ploeg en de Tampa Bay Rays uit de VS bij.

Internet

In het park proberen bezoekers het nieuwe wifinetwerk uit. “Eindelijk kunnen we hier in de buurt op het internet te gaan”, zegt de tuinman.

De Cubaanse overheid installeerde vorig jaar al 58 van dergelijke netwerken in het land, dit jaar komen er nog 30 bij in Havana, al blijft de kostprijs, bijna 2 euro per uur, voor veel Cubanen te duur.

Meer Amerikaanse toeristen

“Ik hoop dat de Cubaans-Amerikaanse betrekkingen nu volledig genormaliseerd raken”, zegt Juan Miguel Vega, een 46-jarige verkoper. “De mensen op straat zeggen hetzelfde. Ze hopen op verbeteringen voor beide landen.”

Door de verbetering in de Cubaans-Amerikaanse relaties is het aantal Amerikaanse klanten toegenomen.

Vega verkoopt tabak, rum en koffie in de staatswinkel La Corona, vlak bij het baseballstadion. “Door de verbetering in de Cubaans-Amerikaanse relaties is het aantal Amerikaanse klanten toegenomen”, zegt hij.

Wie met toerisme te maken krijgt, ziet de veranderingen. Dit jaar bezochten al een miljoen mensen het land, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, zegt het ministerie van Toerisme. Het wordt wellicht een recordjaar, met veel meer dan de verwachte 3,6 miljoen toeristen.

Rolling Stones

Arbeiders en geluidstechnici zijn in de weer op de enorme esplanade van het Ciudad Deportiva-complex. Ze bouwen er een 80 meter lang en 56 meter breed podium voor The Rolling Stones, die hier op 25 maart gratis optreden. Er zullen 400.000 mensen het concert kunnen bijwonen.

“Een unieke kans, die ik niet wil laten voorbijgaan”, zegt Alberto Martínez, een 20-jarige arbeider die zwaar fan is van de Britse rockband.

“De mensen praten over het evenement, het is een hype”, zegt Alberto’s moeder, Maria Antonia Lomas, een 58-jarige boekhoudster in een staatssuikerbedrijf. “Het is natuurlijk geweldig nieuws maar er is nog veel nodig om mijn leven rechtstreeks te zien verbeteren. Het zijn vooral diegenen die familie hebben in de Verenigde Staten en geldzendingen ontvangen, die er het meeste voordeel uit halen.”

Volgens officiële cijfers wonen twee miljoen mensen van Cubaanse origine in de VS. Daarvan werd iets meer de helft geboren in Cuba.

(IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content