Hartelijk welkom in de unieke Luxemburgse wijnstreek

© ONT Luxemburg

Wie de beroemde 42 kilometer lange wijnroute ‘Route du Vin’, van Schengen naar Wasserbillig volgt leert gaande weg alles over over wijnbouw en wijnproductie.

De bodemsamenstelling van de Moeselstreek, een heuvelachtig, kalkstenen landschap, is namelijk perfect geschikt voor de druiventeelt. Bewonder tijdens deze tocht de vele terrassen die tegen de heuvels liggen, afgescheiden door lage stenen muurtjes, wandel tussen de elegante druivenranken, en adem de sfeer in van de bijzondere traditie van wijn maken die al meer dan 2000 jaar oud is.

Tussen de wijngaarden die de druiven voor deze heerlijke Moeselwijnen voortbrengen, stroomt de Moesel, de vriendelijke grensrivier tussen het Groothertogdom Luxemburg en Duitsland.

De Moesel en de omringende heuvels verdienen het om in alle rust ontdekt te worden, per boot, op de fiets of te voet. En slechts een paar kilometer verwijderd van de rivier ligt een ander, minstens zo aantrekkelijk wijnstreek klaar om ontdekt te worden.

‘Crémant de Luxembourg’

De appelation ‘Crémantde Luxembourg’ viert dit jaar haar twintigste verjaardag. Dankzij de verfijnde smaak, zijn elegantie en frisheid, is deze mousserende wijn al die jaren ongeëvenaard succesvol gebleven. Dat blijkt uit de prijzen die deze wijn jaar na jaar in internationale competities wint.

Hartelijk welkom in de unieke Luxemburgse wijnstreek
© ONT Luxemburg

Crémant wordt bereid volgens een traditioneel en eeuwenoud recept. De topkwaliteit kan slechts worden bereikt door uiterste gedreven werkzaamheden van de wijnboeren en de zeer strenge selectie van de druiven en de basiswijnen. Alleen de allerbeste druivensoorten zijn geschikt voor Crémant. De druiven moeten bovendien perfect gezond, precies goed rijp en helemaal gaaf zijn op het moment dat ze worden geperst. 150 kilo duiven levert op die manier maximaal 100 liter most op die daarna een eerste fermentatieproces ondergaat in vaten. De tweede fermentatie gebeurt direct in de fles. De wijn moet dan nog minimaal negen maanden rijpen. Luxemburg produceert voornamelijk Créman brut. Een Crémant kan worden gemaakt van één enkele druivensoort maar ook van combinaties van soorten of van verschillende oogsten. Bezoek een van de 40 bedrijven waar een Cremanmt wordt gemaakt en geniet van een glas overheerlijke mousserende kwaliteitswijn.

Een ervaring voor fijnproevers

In de Moeselvallei serveren talrijke restaurants verfijnde traditionele gerechten, bereid met lokale ingrediënten. De eenvoudige, ongekunstelde aroma’s en de bijzondere geuren van de seizoensgebonden producten doen je het water in de mond lopen. Maar vóór alles geeft het de eigen smaak van de authentieke Moeselstreek weer. Snoek in Rieslingsaus en gebakken vis en rivierkreeft à la Luxembourgeoise, zijn enkele van de culinaire specialiteiten van de regio.

Restauranteigenaren met de kwalificatie ‘Ambassadeur’ helpen hun gasten bij hun keuze voor de beste Luxemburgse wijnen en crémants. De hoogkwalitatieve wijnen die ze serveren geven blijk van de vaardigheden van de wijnmakers van de Moesel. Op de wijnkaart van deze restaurants staan ten minste twintig wijnen, gemaakt van verschillende duivensoorten en drie crémants, alles afkomstig uit de Moeselstreek.

Hartelijk welkom in de unieke Luxemburgse wijnstreek
© ONT Luxemburg

Welkom Europa

En, als je in de Luxemburgse wijnregio rondreist, vergeet dan niet een bezoek te brengen aan het ‘Muséé Européen’ in Schengen. Vanwege de ligging op een drielandenpunt waar Duitsland, Frankrijk en Luxemburg aan elkaar grenzen, was het pittoreske, aan de Moesel gelegen wijndorp Schengen bij uitstek geschikt voor de ondertekening van het bekende Schengenakkoord. Deze gebeurtenis vond plaats op 14 juni 1985, aan boord van het schip MS Princesse Marie-Astrid.

Eigenlijk ligt Schengen niet op de grens van drie landen maar van vijf als je de andere twee landen van de Benelux meetelt. Dat het beroemde akkoord in Schengen werd getekend geeft goed weer hoe belangrijk de rol van het Groothertogdom is te midden van de omliggende Europese landen.

Het Europamuseum is een informatief museum over Europa, de Europese Unie en het Schengenakkoord. Je kunt er in je eentje rondlopen of deelnemen aan een begeleide toer.

Kom en geniet in de Luxemburgse wijnstreek!

Meer informatie op Visit Luxemburg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content