Halloween vieren in Dublin

© iStockphoto

In Ierland ontstond het Halloween feest, de traditie is er al meer dan 2000 jaar oud. Ook nu is Halloween in Ierland een uniek feest. Het hoogtepunt is het Bram Stoker Festival in Dublin, van 24 tot 27 oktober.

De naam Halloween is afgeleid van Hallow-e’en, de avond voor Allerheiligen. Volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar op 1 november en dus was 31 oktober oudejaarsavond. De Kelten geloofden dat in die oudejaarsnacht de gestorvenen van het voorbije jaar opstonden uit de dood en bezit namen van een levend lichaam.

Dracula maakt Dublin onveilig

Bram Stroker, de schrijver van de wereldberoemde novelle met Dracula in de hoofdrol, werd in Dubllin geboren. Hij wordt met Halloween geëerd tijdens het Bram Stroker Festival: een meeslepende mengeling van verhalen uit het Victoriaanse Dublin en van Halloween met zijn vampieren die door de straten van Dublin spoken.

Het Bram Stoker Festival 2014 wordt nog enger dan andere jaren want volgens de organisatoren zullen de vampieren dit keer doordringen tot in de meest verdoken hoekjes en spleten van de stad. Ook in shops, bars en restaurants zullen ze opduiken.

Overal is er straatanimatie en het festival focust deze keer op Goth & Gothic met filmdocumentaires en concerten. Er wordt uiteraard ook gefeest en gedanst en er is een verkleedpartij met zombies en een optocht door de straten.

Nog op het programma staan een Gothic Masquerade Ball, een Blood Food Cookery en trips door de onderwereld van Dublin.

Voor kinderen is er een sound lab, met spookachtige geluiden in de diepe kelders van Dracula.

Om alvast in de stemming te komen, een filmpje van het Bram Stroker Festival in 2013:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content