Grote verschillen voor wifi-tarieven in vliegtuigen

© iStockphoto

Wifi in de lucht wordt steeds gebruikelijker, maar de prijzen die luchtvaartmaatschappijen ervoor vragen lopen sterk uiteen.

Steeds meer luchtvaartmaatschappijen bieden wifi aan tijdens vluchten, maar de tarieven van dit in-flight wifi aanbod lopen sterk uiteen. Dit blijkt uit onderzoek van vliegticketwebsite Tix.nl, dat de wifi-pakketten en -kosten van een groot aantal airlines onderzocht. Een handvol maatschappijen rekent geen extra kosten, terwijl sommige airlines juist bijzonder hoge tarieven hanteren voor het gebruik van internet aan boord.

Grote prijsverschillen

Een paar vliegtuigmaatschappijen biedt volledig gratis wifi aan boord van een groot aantal, of soms zelfs alle vluchten. Onder meer Norwegian, JetBlue en Nok Air rekenen, bij normaal gebruik, geen kosten voor wifi.

De airlines die kosten in rekening brengen, doen dit per Mb of per tijdseenheid. De laatste optie is het meest inzichtelijk, omdat je precies weet waar je aan toe bent. De kosten per uur, per vlucht of per volledige dag lopen echter sterk uiteen. Het uurtarief varieert van 8,90 tot 14 euro per uur; een verschil van bijna 60 procent.

De prijzen van MB-pakketten verschillen zelfs nog meer van elkaar. Zo rekent Emirates slechts 1 dollar voor 500 MB, terwijl je bij het Spaanse Iberia voor het verbruik van dezelfde hoeveelheid dataverkeer 827,50 euro moet afrekenen.

Aantal vliegmaatschappijen met wifi neemt toe

Meer dan 80 procent van alle grote vliegmaatschappijen biedt momenteel of binnenkort in-flight wifi aan, of onderzoekt de mogelijkheden om een dergelijke service aan te bieden. Ook zijn er enkele tussenpartijen die wifi-netwerken aan boord verzorgen. Zo kun je via GoGo internetten aan boord van acht verschillende, voornamelijk Amerikaanse, luchtvaartmaatschappijen met hetzelfde abonnement. Met 50 dollar per maand is het niet goedkoop, maar het is aanzienlijk gebruiksvriendelijker dan de vele individuele tarieven en pakketten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content