Grote tentoonstelling over de Etrusken

Grote tentoonstelling over de Etrusken
© Mike Bink

De Etruskische cultuur was zo'n 3000 jaar geleden, ruim voor de komst van de Romeinen, de hoogst ontwikkelde beschaving in centraal Italië. De twee musea vertellen het verhaal over Etruskische rijkdom, religie, macht en pracht, elk vanuit een eigen invalshoek.

In Leiden komt de Etruskische vrouw aan bod, in Amsterdam de Etruskische man. Te zien zijn ruim 600 topstukken uit de eigen collecties en uit vele buitenlandse musea. Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht is te zien tot en met 18 maart 2012.

Nog steeds markeren de ruïnes van imposante Etruskische graven het romantische landschap van Umbrië en Toscane. Ook de Etruskische kunst, van prachtig goudsmeedwerk tot kleurrijke schilderingen in graftombes, spreekt tot de verbeelding van zowel Italië- als kunstliefhebbers.

De musea in Leiden en Amsterdam bieden hen met de expositie 'Etrusken. Vrouwen van Aanzien - Mannen met Macht' een nadere kennismaking die een lust is voor het oog.

Geëmancipeerde maatschappij

De Etrusken leefden al honderden jaren vóór de komst van de Romeinen in Italië. De grootste bloei van hun samenleving lag tussen 750 en 500 voor Christus. Het was een hoogontwikkelde en zeer geëmancipeerde maatschappij. Vrouwen deden niet voor mannen onder, zowel in maatschappelijke, culturele als religieuze posities.

In de tentoonstelling in Leiden staan deze Etruskische vrouwen, priesteressen en godinnen, hun bijzondere maatschappelijke positie maar ook hun rol als moeder en echtgenote, hun schoonheidsidealen, mode en juwelen centraal.

De Amsterdamse expositie belicht de Etrusken vanuit een mannelijk perspectief, met veel aandacht voor de rijkdom en handelsgeest, het machtsvertoon van krijgsheren, de voorspellende gaven van priesters en de luxe levensstijl van de aristocratie. Het Allard Pierson Museum neemt met deze Etrusken-tentoonstelling zijn nieuwe, sterk vergrote expositieruimte voor het eerst in gebruik.

Blikvangers

Blikvangers in de expositie zijn de vondsten uit rijke prinsen- en prinsessengraven in Italië. Zo zijn er gouden sieraden en bronzen wapens, maar ook beelden van goden en godinnen, de voor de Etrusken zo typerende asurnen, veelkleurige fresco's, rijk versierd aardewerk, spectaculaire 3D-reconstructies van een prinsen- en een prinsessengraf, maquettes en films.

Bij de tentoonstelling verschijnen een publieksboek, een gratis Museumkrant, een special van het magazine van RoMeO (Vriendenvereniging Rijksmuseum van Oudheden) en een film. Verder is er een breed activiteitenprogramma met o.a. lezingen, rondleidingen, cursussen, educatief materiaal voor het voortgezet onderwijs en Etrusken-reizen door Toscane en Umbrië.

InformatieEtrusken.nl

Etrusken © Mike Bink

Etrusken1 © Mike Bink

Etrusken2 © Mike Bink

Etrusken3 © Mike Bink

Etrusken4 © Mike Bink

Etrusken5 © Mike Bink

Etrusken6 © Mike Bink

Etrusken7 © Collectie Ny Carlsberg Glyptotheek, Kopenhagen

Etrusken8 © Collectie Allard Pierson Museum, archeologisch museum van de Universiteit van Amsterdam

Etrusken9 © Collectie Museo Archeologico Nazionale di Firenze, Florence