Grote internationale organisaties willen samen de jaguar gaan redden

© iStockphoto

Grote milieuorganisaties en onderzoekscentra gaan samenwerken om de jaguar te redden. Ze hebben een plan voor het Amazonegebied, de belangrijkste habitat voor de jaguar.

Van de jaguar, de grootste katachtige van het Amerikaanse continent, leven nog 15.000 exemplaren in het wild. Bedreigd is de soort nog niet, maar hun aantal gaat gestaag achteruit. Op de Rode Lijst van de IUCN krijgt de jaguar het etiket Bijna Bedreigd.

Grote internationale milieuorganisaties en Latijns-Amerikaanse onderzoekscentra gaan nauw samenwerken rond de Amazon Jaguar Conservation Unit, het belangrijkste gebied voor jaguars ter wereld. Het gaat om een enorm gebied, dat zich uitstrekt over Brazilië, Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, Venezuela, Guyana, Frans-Guyana en Suriname.

Versnippering

Het gebied kampt met ontbossing en versnippering van bossen, een gevolg van de komst van landbouw, veeteelt, waterkrachtcentrales, mijnbouw en transportprojecten. Omdat de jaguar vee doodt, wordt hij ook nog eens bejaagd door landbouwers. Bovendien neemt de jacht op jaguars voor illegale dierhandel opnieuw toe; tanden en andere lichaamsdelen van de jaguar zijn gegeerd in Azië.

“De bescherming en het herstellen van kritische habitats, die ook habitats met elkaar verbinden, zijn de belangrijkste doelen waarrond we moeten samenwerken om het voortbestaan van de jaguar in het Amazonebekken te garanderen”, zegt Diego Amorocho van het Wereldnatuurfonds in Latijns-Amerika.

Bedreigd in Argentinië

De milieuorganisaties en onderzoekscentra stellen een totaalaanpak voor rond vijf prioriteiten: de bescherming van landschappen en corridors, onderzoek en monitoring, conflictbeheer, beleid, en educatie, training en communicatie.

In Brazilië wordt een Alliantie voor het Behoud van de Jaguar opgezet, een multidisciplinair initiatief dat onderzoek en bescherming op elkaar moet afstemmen.

De jaguar ziet zijn habitat steeds kleiner worden. In het zuidwesten van de VS komt hij al sinds het midden van de vorige eeuw niet meer voor.

In Argentinië is hij met uitsterven bedreigd. Vijf jaar geleden waren er minder dan tweehonderd exemplaren. De Fundación Vida Silvestre Argentina (FVSA), een Argentijnse milieuorganisatie, vroeg toen al dringend maatregelen om de diersoort te beschermen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content