Groot-Brittannië gaat ivoorhandel volledig aan banden leggen

© Reuters

Brits milieuminister Michael Gove heeft aangekondigd dat hij de verkoop en uitvoer van alle ivoor, ook antiek van voor 1947, aan banden wil leggen.

Om de bedreigde olifant te redden wil de Britse regering de handel in ivoor vrijwel volledig verbieden. Voor muziekinstrumenten, voorwerpen met grote historische en artistieke waarde, en verkoopsovereenkomsten tussen musea wordt er een uitzondering toegestaan.

In Groot-Brittannië geldt een verbod op de handel in onbewerkt ivoor en sinds vorig jaar ook een verbod op de handel van ivoren voorwerpen die dateren van na 1947. Het land is evenwel een van de belangrijkste exporteurs van snijwerk in ivoor en antiek ivoor.

Volgens een rapport van het Environmental Investigation Agency “leidt de legale handel in ivoor in het Verenigd Koninkrijk tot opportuniteiten voor het witwassen van illegale handel in binnen- en buitenland”. Het rapport stelt dat meer dan 36.000 ivoren objecten werden uitgevoerd tussen 2010 en 2015, drie keer meer dan de tweede grootste uitvoerder, de Verenigde Staten.

Stroperij

Volgens milieuactivisten wakkert die handel de vraag naar ivoor aan en stimuleert het stroperij.

Michael Gove, minister van Milieu in het kabinet-May, wil met zijn voorgestelde maatregel de bedreigde olifant beter beschermen. Elk jaar worden 20.000 olifanten om het leven gebracht door stropers die uit zijn op het ivoor van hun slagtanden.

Het voorstel gaat nu een consultatieronde in, die burgers, organisaties en antiekhandelaren twaalf weken de tijd geeft om te reageren. Het wetsontwerp zou begin 2018 volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content