Groot Barrièrerif krijgt nog geen plaats op Unesco-lijst bedreigd werelderfgoed

© iStockphoto

Het Groot Barrièrerif komt voorlopig niet op de lijst van bedreigd werelderfgoed van Unesco, de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties.

In een aanbeveling daarover staat wel dat het koraalrif moet beschermd worden tegen verdere schade. Een finale beslissing valt eind juni, tijdens een bijeenkomst van Unesco in het Duitse Bonn.

Zowel milieuactivisten als de Australische regering zaten te wachten op de aanbeveling. Als het Groot Barrièrerif op de lijst zou terechtkomen, zou de controle van de VN toenemen en ontwikkeling beperkt worden.

Milieuactivisten zijn bang voor verdere schade aan het bedreigde koraalrif, door industriële ontwikkeling en klimaatverandering. De Australische overheid maakt zich dan weer zorgen over de toeristische industrie in de regio, goed voor 4 miljard euro per jaar en 60.000 banen.

Vlakbij het rif zou ook een megahotel gebouwd worden – er wordt gesproken van het grootste ter wereld – met 7.500 kamers. Steenkooltransport en klimaatverandering, maar ook toerisme, zetten enorme druk op het natuurgebied van 345.000 vierkante kilometer groot.

Volgens wetenschappers is de voorbije 30 jaar de helft van het koraal verdwenen. Het Groot Barrièrerif is al werelderfgoed sinds 1981. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content