Grond voor hek rond Griekse villa Willem-Alexander was peperduur

© Image Globe

Twee stroken grond rond de Griekse vakantievilla van de Nederlandse koning Willem-Alexander hebben de Nederlandse staat afgelopen jaar 461.000 euro gekost. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft.

Twee stroken grond rond de Griekse vakantievilla van de Nederlandse koning Willem-Alexander hebben de Nederlandse staat afgelopen jaar 461.000 euro gekost. Dat blijkt uit documenten die RTL Nieuws in handen heeft.

Het bedrag werd betaald aan een buurvrouw, zodat op die stukken grond (van 1.034 en 376 vierkante meter) een beveiligingshek geplaatst kan worden.

Een jaar nadat Willem-Alexander de woning had gekocht, betaalde de overheid voor de pacht bijna een half miljoen, terwijl de werkelijke marktwaarde van de grond volgens de notariële akte slechts 35.414 euro bedraagt.

De pachtovereenkomst, waarover een Griekse advocaat in opdracht van minister Ivo Opstelten (Justitie) heeft onderhandeld, geldt voor de duur van 30 jaar. Voor de ministerraad van woensdag zei Opstelten dat het hek “heel belangrijk voor de veiligheid” is. Volgens Opstelten kan dankzij het hek tijd gewonnen worden als mensen die iets kwaads van plan zijn de villa proberen te naderen.

Veiligheidsmaatregelen Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) is de grond nodig om veiligheidsmaatregelen te nemen. Welke dat zijn, wil de RVD niet kwijt. “Om veiligheidsredenen wordt er in de informatievoorziening over de wijze van beveiliging zoveel mogelijk terughoudendheid betracht. Er worden daarom geen verdere mededelingen gedaan.”

D66-leider Alexander Pechtold wil opheldering van premier Mark Rutte over de kosten van de beveiliging van de Griekse vakantievilla van koning Willem-Alexander. Hij heeft woensdag schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Pechtold noemt dit “opmerkelijk hoge kosten”. “Uiteraard moet de overheid de koning goed beveiligen, maar we moeten geen onnodig hoge kosten maken.” Pechtold vraagt zich af “of het noodzakelijk was de grond van de buren voor een half miljoen euro te pachten en niet zoals gebruikelijk het hek op het eigen terrein te plaatsen. Konden deze kosten niet worden vermeden?” (Belga/LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content