Groene rand rond Zoniëwoud wordt een groot natuurgebied

. © Getty Images

Natuurorganisaties en gemeentebesturen slaan de handen in elkaar om de bestaande stukken groen rond het Zoniënwoud met elkaar te verbinden. Het project werd ‘Vliegend Hert’ gedoopt en moet de biodiversiteit ten goede komen.

De initiatiefnemers willen de komende jaren stukken natuur met elkaar verbinden door meer bos, hagen en bomenrijen aan te planten, poelen te graven en natuurgebieden uit te breiden. De ultieme droom is op termijn de drie Brabantse wouden – Hallerbos, Zoniënwoud en Meerdaalwoud – met elkaar te verbinden tot één landschap.

Door één aangesloten natuurgebied te creëren wil men de biodiversiteit meer kansen bieden. Het vliegend hert bijvoorbeeld, de mascotte van het project en de grootste kever van Europa, voelt zich weliswaar thuis tussen Halle en Leuven, maar heeft een aaneengesloten gebied nodig om verder te kunnen uitbreiden

Naast de gemeenten Hoeilaart, Linkebeek, Overijse, Sint-Genesius-Rode en Tervuren, de provincie, het Agentschap voor Natuur en Bos nemen ook milieugroepen zoals Natuurpunt en de Regionale Landschappen deel aan het project.

Er wordt ook gerekend op de inwoners om hun steentje bij te dragen tot de realisatie van nieuwe natuurverbindingen. Op de website planvliegendhert.be vinden inwoners tips en adviezen om de eigen tuinen een ‘natuurlijke make-over’ te geven. Er worden in dit verband ook praktische tuincursussen georganiseerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content