Grenzeloze televisie

De televisie volgt de mentaliteit van de reizende Belg, op zoek naar avontuur. Een greep uit het recente aanbod Vlaamse reisreeksen.

Beroepen zonder grenzen

(Eerste aflevering uitgezonden op maandag 12 november 2012 op Eén)

Een viertal Vlaamse collega’s moet zijn eigen beroep een week lang uitoefenen in een vreemd land. Rutger Beckers (Sputnik): ‘Zo hebben we bijvoorbeeld vier NMBS-medewerkers laten meedraaien met hun collega’s in Albanië, een land waar je als toerist niet snel naartoe zal gaan omdat het er sinds de val van het communisme behoorlijk onherbergzaam is.’ Met een gemiddeld marktaandeel van 30 % kluistert Beroepen zonder grenzen een op de drie televisiekijkers in Vlaanderen aan de buis.

Checklist

(Eerste aflevering uitgezonden op woensdag 19 september 2012, Vijf)

Een bekend iemand troont een van zijn beste vrienden mee naar een stad die hij door en door kent, omdat hij er gewerkt, gewoond of gestudeerd heeft. Beckers: ‘Wat je dan krijgt, is niet noodzakelijk een expatverhaal, maar een bijzondere inkijk in een wereldstad.’ Van Checklist is ondertussen ook een tweede seizoen in productie.

De vakantiegast

(Eerste aflevering uitgezonden op 30 oktober 2012 op Vier)

Vlaamse reizigers krijgen het gezelschap van een BV, al dan niet met reiservaring. Beckers: ‘We volgen in elke aflevering één gezin dat op vakantie gaat, en daarbij is de BV een soort fly on the wall, iemand die toevallig meereist.’ Het programma is gebaseerd op een experiment van schrijver Arnon Grunberg, die voor een column in NRC Handelsblad meereisde met een gezin dat hij van haar noch pluim kende.

Is ’t nog ver?

(Elke dinsdag op Vier)

Studio Brusselpresentator Otto-Jan Ham, Neveneffecten-gezicht Jelle De Beule en topmodel Elise Crombez vereren de meest uiteenlopende plekken ter wereld met een bezoekje. Otto-Jan Ham: ‘Allemaal goed en wel, van die reisprogramma’s waarin de presentator dolenthousiast wordt ontvangen door een plaatselijke boer, die hem vervolgens de streek laat zien. Maar wij willen met Is ’t nog ver? toch nog een stapje, euh, verder gaan, en we tonen ook de frustraties en de ongemakken die met het reizen gepaard gaan.’

Andreas Ilegems in Knack Extra

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content