Great Barrier Reef

Naar het schijnt zou het Great Barrier Reef voor de oostkust van Australië heel duidelijk vanuit de ruimte te zien zijn.

Naar het schijnt zou het Great Barrier Reef voor de oostkust van Australië heel duidelijk vanuit de ruimte te zien zijn. Wij zullen dit hoogstwaarschijnlijk nooit zelf kunnen bevestigen, maar wat we wel kunnen meedelen, is dat het rif ook van op de grond zeker de moeite waard is. Maak kennis met een wereldwonder.

Wat moet je zien
Wat moet je doen
Welke dieren leven er
Geschiedenis
Praktische informatie
Great Barrier Reef in gevaar

Deze wonderlijke onderwaterwereld met zijn exotische en kleurrijke bewoners wordt tenslotte niet voor niets tot de natuurlijke wereldwonderen gerekend en is daardoor tevens een van ’s werelds belangrijkste vakantiebestemmingen (200 miljoen bezoekers per jaar).

Het Grote Barrièrerif langs de oostkust van Australië bestrijkt 350.000 vierkante kilometer. Het is het grootste koraalrif ter wereld en vanuit de ruimte gezien het enige zichtbare bewijs van dierlijk leven op aarde. Het ‘Amazonewoud van de oceanen’ herbergt 400 soorten koraal, 1500 vissoorten en ruim 4000 verschillende schelp- en schaaldieren.

Het huidige, levende rif is 8000 jaar oud. Uit de onderliggende laag versteend koraal blijkt dat het rif al 18 miljoen jaar bestaat. Koraalriffen nemen net als landbegroeiing CO²-gassen op, alleen veel langzamer.

Belangrijker is de bescherming tegen de zee die riffen bieden aan laaggelegen eilanden en kuststroken.

De vraag is echter of het rif door het veeleisende massatoerisme, klimaatveranderingen, en pollutie nog lang te bewonderen zal zijn…

Overal ter wereld gaat het slecht met de koraalriffen. Overbevissing en intensieve landbouw zijn twee oorzaken. Maar nog veel levensbedreigender is het broeikaseffect. Niet alleen de aarde, ook de oceanen worden warmer.

Koraal gedijt alleen in zeewater dat niet kouder is dan 18 graden en niet warmer dan 28 graden Celsius. Op veel plaatsen lag de zeetemperatuur de afgelopen jaren lange periodes hoger dan die 28 graden. Met fatale gevolgen.

Door zijn enorme omvang leek het kroonjuweel van alle riffen voldoende bescherming te hebben tegen alle bedreigingen van buitenaf, maar i Inmiddels is ook het Grote Barrièrerif aangetast.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content