Great Barrier Reef dreigt zijn status als werelderfgoed te verliezen

© Thinkstock

Het Great Barrier Reef in Australië dreigt zijn plaats op de lijst met werelderfgoederen van Unesco kwijt te raken.

Een jaar geleden gaf UNESCO Australië 1 februari 2013 als deadline om duidelijk te maken hoe ze het Great Barrier Reef beter zou gaan beschermen. Wanneer het land geen substantiële vooruitgang zou boeken, zou dat de status van het rif als werelderfgoed in gevaar brengen.

Die deadline is zojuist verstreken en volgens het Wereldnatuurfonds en de Australian Marine Conservation Society (AMCS) heeft de Australische regering te weinig ondernomen om het koraalrif te beschermen. De kans is nu groot dat het Great Barrier Reef van de lijst met werelderfgoederen zal verdwijnen en terecht komt op de zogenaamde ‘List of Shame’: de lijst met werelderfgoederen in gevaar.

In plaats van het rif beter te beschermen heeft de regering van Queensland, de staat waar het Great Barrier Reef onder valt, de wetten ter bescherming van de kust juist afgezwakt. Er worden havens aangelegd en zeewegen afgegraven waardoor er meer schepen door het gebied varen en meer schildpadden en grote stukken koraal sterven.

WWF en AMCS hebben een oproep gedaan aan de regeringen van Queensland en Australië om geen toestemming meer te geven voor nieuwe projecten langs de kust en om 500 miljoen dollar uit te trekken voor het terugdringen van de vervuiling van het rif. (MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content