Gratis naar het splinternieuwe MAS

Lees ook het dossier over het MAS op Knack.be

Op mooie dagen zit het nieuwe plein vóór het MAS (de Hanzestedenplaats) en de terrassen van de Godefriduskaai en de Sint-Aldegondiskaai nu al vol zonnekloppers. Geen twijfel mogelijk: het MAS wordt de nieuwe hotspot van Antwerpen!

Tijdens het openingsfestival van 13 t.e.m. 16 mei kunt u het wondergebouw van rode zandsteen en glas (een ontwerp van architect Willem-Jan Neutelings) gratis bezoeken van 9 tot 24 uur. Om niet te lang te moeten aanschuiven kunt u best vooraf een bezoekuur reserveren.

Vanaf 17 mei geldt de normale regeling: u betaalt dan € 8 (65+: € 6) toegang voor de tijdelijke tentoonstelling Meesterwerken in het MAS en € 10 (65+: € 8) voor alle verdiepingen van het MAS. Wilt u enkel de permanente opstellingen bezichtigen dan betaalt u € 5 (65+: € 3) De verticale boulevard naar het panoramische dakplatform blijft echter gratis toegankelijk.

Het museumgedeelte bevat onder meer de beroemde verzameling van Dora Janssens, maar ook de inhoud van het vroegere Scheepvaartmuseum en het Museum voor Volkskunde.

Aanraders tijdens het openingsfestival

Vuurwerk, dans, film, muziek, theater… Tijdens het openingsfestival kunnen we genieten van allerlei vormen van hedendaagse kunst en amusement. Leuk meegenomen: een groot deel van de voorstellingen is gratis.

Tien gratis aanraders:

1. Het gratis vuurwerk boven het Bonapartedok verzorgd door de Franse kunstenaars van Ephémère: op 14 mei om 23 uur.

2. Het gratis dansspektakel What’s The Prediction van het gezelschap Ultima Vez (Wim Vandekeybus) op livemuziek van Mauro Pawlowski (Deus): op 13 mei en op 15 mei, telkens om 22 uur op de Godefriduskaai.

3. De gratis Flashmob door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen: op 14 mei en op 15 mei, telkens om 15 en 17 uur op het plein vóór het MAS.

4. Tangodemonstraties met livemuziek en livezang door vijf dansscholen (gratis): op 16 mei van 19 tot 24 uur op het plein vóór het MAS. Meedansen mag.

5. De Hartstochttoer: in een geblindeerd busje met een open dak maken we gedurende 25 minuten een heel bevreemdende rondrit mee. Vertrek op 13, 14, 15 en 16 mei telkens om 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 19 en 20 uur op de Hanzestedenplaats (deelneming: € 6).

6. Gegidste wandelingen door het Schipperskwartier naar het MAS (gratis): buurtbewoners van het Schipperskwartier nemen ons mee door hun kleurrijke wijk waar de gevels voor de gelegenheid versierd zullen zijn. De wandelingen vertrekken doorlopend aan het Stadsmagazijn (Keistraat 5): op 13 mei van 11 tot 23 uur, de andere dagen van 11 tot 18 uur.

7. Antwerpen, gefilmde stad (gratis): Cinematek laat oude filmbeelden van Antwerpen zien (onder meer over de Olympische Spelen in 1920). De stille films worden begeleid door pianomuziek. Tijdens de festivaldagen start er elke dag een vertoning (30 minuten) om 11, 12, 14, 15, 16, 19, 20 en 21 uur. Locatie: veilingzaal Bonita, Zeevaartstraat 1.

8. 8. Decap/Expo: het nieuwe muzikale talent van Scheld’apen leeft zich uit op het wereldberoemde Decap-orgel. Dit gebeurt op de postindustriële site Petrol Zuid. Terwijl we luisteren naar de orgelklanken kunnen we hier ook nog drie tentoonstellingen van kunst van jong geweld meepikken. Tijdens de vier dagen van het festival doorlopend van 11 tot 20 uur (zaterdag tot 22 uur) aan de Ankerrui 7.

9. Karaoke Sutora: een tof project van het stylistencollectief Vestiaire Populaire. Eerst kleden ze u in een glamoureuze outfit en maken ze u op, daarna kunt u op een podium een karaokenummer aanvragen en zingen. Heel dit surrealistische gebeuren vindt plaats in de vroegere ‘Entreprise de Modes et Maniières d’Auhourdhui aan de Droogdokkenweg 1. Op zondag 15 mei van 20 tot 24 uur.

10. 10. Carrousel des Moutons door D’irque en Fien. D’irque (Dirk van Boxelaere ) en Fien (Van Herwegen) nemen u mee op een ontdekkingsreis richting dromenland. Onder begeleiding van de betoverende pianostukken van Fien en het theatrale spel van Dirk, wordt u ondergedompeld in de wonderlijke wereld van het straatcircus. Op 14 en 15 mei om 14 en om 17 uur, op 13 mei om 17 uur, 16 mei om 14 uur op de Entrepotkaai.

Praktische informatie

Het volledige programma van het openingsfestival is te zien op de website www.mas.be.

Reserveren voor een gratis bezoek aan het MAS en voor de betalende voorstellingen van het festival kunt u drie manieren: 1. aan het info- en ticketpunt MAS (Hanzestedenplaats 1). Betaling kan cash, met Bancontact of kredietkaart). 2. telefonisch op het nummer 078 052050 3. online via www.mas.be (betaling met kredietkaart plus een kostenvergoeding van € 2 per bestelling).

Het is niet aan te raden de omgeving van het MAS tijdens het festival te willen bereiken met de auto. Een goede oplossing is bus 17 vanaf het Centraal Station richting Van Schoonbekeplein (afstappen aan halte Oude Leeuwenrui).

Ludo Hugaerts in Plus Magazine

In het juninummer neemt Plus Magazine u mee op wandel in en rondom het MAS.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content