Gran Canaria

De Canarische eilanden zijn al sinds de oudheid bekend vanwege het aangename klimaat en de prachtige natuur. Ook Gran Canaria heeft veel te bieden: een lange kustlijn met gouden stranden, groene fruitplantages en in het binnenland een magisch vulkaanlandschap.

De Canarische eilanden zijn al sinds de oudheid bekend vanwege het aangename klimaat en de prachtige natuur. Ook Gran Canaria heeft veel te bieden: een lange kustlijn met gouden stranden, groene fruitplantages en in het binnenland een magisch vulkaanlandschap.

Gran Canaria is een van de Canarisch eilanden, een eilandengroep 200 kilometer voor de kust van Marokko. Het landschap is Afrikaans, maar de archipel behoort al sinds de 15e eeuw tot Spanje. De archipel bestaat uit zeven bewoonde en een aantal kleine onbewoonde eilandjes.

Gran Canaria staat vooral bekend als strandbestemming, maar ook wandelaars en rustzoekers komen er aan hun trekken. Veertig procent van het ruige binnenland is beschermd als natuurgebied. Hier kan je prachtige wandelingen maken via een uitgebreid netwerk van eeuwenoude wandelpaden. Onderweg kom je door witte bergdorpjes en mooie stadjes.

Wandelende duinen

Het zuidelijke deel van het eiland is droog en kaal. Bij Maspalomas vind je een bijzonder duinlandschap van woestijnzand. Door de wind veranderen de duinen voortdurend van vorm. Ze worden daarom ook wel de ‘wandelende duinen’ genoemd.

Het binnenland is bergachtig met verschillende toppen tot bijna 2000 meter, diepe ravijnen en vulkanen waarvan de top is ingestort. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe groener en weelderiger de vegetatie. Helemaal in het noorden zijn de berghellingen bedekt met tropische planten. Sommige bergen lopen door tot vlak voor de noordelijke kust. Deze kust is met zijn steile rotsformaties met daartussen zwarte lavastrandjes veel grilliger dan de zuidkust.

Las Palmas de Gran Canaria

Op de noordoostpunt ligt de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria tussen twee baaien met twee mooie stranden. Het oude centrum van Las Palmas stamt uit 1478 en staat op de lijst van Werelderfgoederen van Unesco. Columbus bezocht het stadje op de heen- en terugweg van zijn reis naar Amerika.

Tegenwoordig is Las Palmas een levendige en kosmopolitische stad. De stad trok in de loop van de tijd in verband met zijn strategische ligging op een kruispunt van drie contintenten immigranten uit alle hoeken van de wereld. Las Palmas is op zijn best tijdens Carnaval. Toeristen uit de hele wereld bezoeken dan Las Palmas en storten zich in het feestgedruis.

Het zuiden van het eiland is het populairst bij zonnekloppers. De bergen in het binnenland houden de wolken tegen en daarom schijnt de zon in het zuiden vrijwel altijd. Bovendien liggen hier de brede zandstranden waar Gran Canaria bekend om staat.

De bekendste badplaatsen is het zuiden zijn San Agustín, Playa del Inglés, Caleta en Maspalomas. Ze hebben allemaal lange en brede zandstranden, gezellige bars en terrasjes en uitgebreide voorzieningen voor kinderen.

Op Gran Canaria kunnen kinderen en volwassenen terecht in zeven water-, pret- en dierenparken waaronder Palmitos vogelpark. Dit park ligt landinwaarts vlakbij de populaire badplaatsen. In een schitterende omgeving van bergen, watervallen en cactussen kan je kolibries, roofvogels, papegaaien en vlinders bewonderen.

Een minder bekend aspect van Grand Canaria zijn de archeologische vondsten. In de Cueva Pintada bij Galdar kan je 2000 jaar oude muurschilderingen van de Guanches – de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria – bezichtigen. Rondom de grot ligt een archeologisch park waar je meer te weten komt over deze oorspronkelijke bewoners.

Nog meer over de Guanches kom je te weten bij Guia. Daar kan je in het grottencomplex Cenobio de Valeron 200 woningen bekijken die de Guanches uit de gestolde lava uithakten.

Informatie
Gran Canaria

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content