Graftombe van onbekende Egyptische koningin ontdekt

© Reuters

Tsjechische archeologen hebben in Egypte de graftombe ontdekt van een tot nu toe onbekende koningin: “Chentkaus III”.

Ze was wellicht de vrouw van een farao die behoorde tot de vijfde dynastie, ongeveer 4.500 jaar geleden. Dat heeft het Egyptische ministerie van Antiquiteiten meegedeeld.

“Het is de eerste keer dat we de naam van deze koningin ontdekken, die ons onbekend was voor we haar graftombe ontdekten”, zo staat in een mededeling van minister Mamdouh al-Damaty.

De tombe werd ten zuidwesten van Caïro opgegraven, op de site Aboesir, waar zich wel meer graftombes van farao’s uit de vijfde dynastie bevinden. Volgens een expert van het ministerie dateert het graf uit het midden van de vijfde dynastie (2494-2345 voor Christus).

Deze ontdekking “gaat ons toelaten om meer duidelijkheid te krijgen over sommige onbekende aspecten van de vijfde dynastie, die samen met de vierde dynastie getuige was van de bouw van de eerste piramides”, zo stelt de minister.

De tombe werd ontdekt op het grafcomplex van farao Neferefre, zo zegt Miroslav Barta, die aan het hoofd stond van de Tsjechische archeologische missie. “Dat laat vermoeden dat de koningin de vrouw van Neferefre was.”

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content