Gouden tip van een insider: ontdek de verborgen hoek van Parijs

Nationale Bibliotheek van Frankrijk. © Getty

Citytrip naar Parijs gepland? Verlaat de platgetreden Champs Élysées en kies voor een veel authentiekere route. In het dertiende arrondissement lopen amper toeristen rond, terwijl deze buurt bruist als nooit tevoren. De verborgen hotspot van Parijs vermengt grootstedelijke allure met schilderachtige charme.

‘Waar moet je echt eens naartoe als je een citytrip naar Parijs hebt gepland?’ Die vraag stelden we begin juli aan een geboren en getogen Parijzenaar, die naast ons op een terrasje in Nice zat. Lang hoefde onze buurman niet na te denken over zijn antwoord: ‘Le Treizième! Het dertiende arrondissement bloeit helemaal open’, vertelde de dertiger enthousiast. ‘Het vermengt de allure van New York en de drive van Silicon Valley met de charme van een schilderachtig dorp. Parijs zoals je het nog niet kende. Je zal je hier zeker niet vervelen.’

Nationale Bibliotheek

‘Parijs zoals je het niet kende’ is een understatement. Het dertiende arrondissement, in het zuiden van de stad, lokt weinig toeristen. Een van de zeldzame trekpleisters is de Nationale Bibliotheek van Frankrijk, aan de oevers van de Seine op de site Tolbiac. Het imposante gebouw is opgetrokken uit glas en de torens moeten een opengeslagen boek uitbeelden. Je vindt hier meer dan 10 miljoen (!) boeken. Geen wonder dat dit een van de belangrijkste bibliotheken ter wereld is.

Nationale Bibliotheek van Frankrijk.
Nationale Bibliotheek van Frankrijk.© Getty

Paris Rive Gauche

Het dertiende arrondissement was vroeger een somber industrieel arbeidersdistrict, een spookstad bijna. Vandaag torenen moderne architectonische gebouwen als volwaardige wolkenkrabbers boven de stad uit. Het geeft Le Treizième een originele grootstedelijke uitstraling mee, te midden van het eerder romantische Parijs. Die urban vibe komt nog het meest tot uiting in het project Paris Rive Gauche. Deze nieuwe wijk aan de Seine bestaat voornamelijk uit innovatieve groene gebouwen en gerenoveerde pakhuizen. Hipper dan hip, dus. Bovendien is er sprake van een goed doordachte stadsplanning, waar fietsers en voetgangers koning zijn. New York aan de Seine, als het ware.

Rive Gauche.
Rive Gauche.© Foto R.V.

Chinees Nieuwjaar

In het dertiende arrondissement wonen erg veel Chinezen en mensen uit Zuidoost-Azië. Het wordt beschouwd als een van de drie Chinatowns van Parijs, met Aziatische winkels, restaurants en tempels. Er ligt zelfs een Boeddhistische tempel verscholen in een parkeergarage (L’Autel du Culte de Bouddha). Als je toevallig in deze buurt bent op Chinees Nieuwjaar (25 januari 2020), zal je niet weten wat je overkomt! Het feest wordt in het dertiende arrondissement erg kleurrijk en uitbundig gevierd. De Chinese kranten noemen het zelfs het grootste Chinese spektakel van het jaar in Europa.

Chinees Nieuwjaar in het 13de arrondissement.
Chinees Nieuwjaar in het 13de arrondissement.© Getty

La Butte aux Cailles

In de verborgen hoek van Parijs ligt op haar beurt een piepkleine parel verstopt: La Butte aux Cailles. Tussen de strakke wolkenkrabbers beland je opeens in een schilderachtig dorpje, midden in de stad. La Butte aux Cailles is echt een zeer bijzonder plekje in Parijs. Hier wonen veel artiesten bij elkaar, iets wat je al ziet aan de fraaie muurschilderingen in de wijk. Slenter door de pittoreske straten met hun kleine huisjes, en stop voor een lunch in een van de leuke eettentjes. En waarom zou je in de namiddag niet eens gaan zwemmen? Het zwembad van La Butte aux Cailles is het enige bronbad van Parijs, met water uit een ondergrondse bron. In dit prachtige art deco-gebouw, geklasseerd als monument, kan je zowel binnen als buiten zwemmen.

Het zwembad van La Butte aux Cailles.
Het zwembad van La Butte aux Cailles.© Foto R.V.

Station F

Dat het borrelt en bruist in het dertiende arrondissement, toont de komst van Station F aan. De grootste start-upcampus ter wereld werd in 2017 geopend door de Franse president Emmanuel Macron. Vroeger stond hier de Halle Freyssinet, een voormalig treindepot aan het Gare d’Austerlitz. Na een grondige opknapbeurt werd het omgedoopt tot Station F, vernoemd naar de oorspronkelijke architect Eugène Freyssinet. Station F is niet zomaar een incubator: het dient als ontmoetingsplek voor 1.000 start-ups, die er alle ruimte krijgen om hun activiteiten te ontwikkelen. Ook ondersteunende partners als Facebook, Adidas en Microsoft hebben er een stek. De gigantische hal biedt onderdak aan kantoren, evenementenzalen, 3D-drukkerijen en workshopruimtes met industriële machines. Station F moet het Silicon Valley van Europa worden, een visitekaartje voor de rest van de wereld.

Station F.
Station F.© Foto R.V.

La Felicità

Elke zichzelf respecterende urbanite woont in de buurt van een foodhal. In het dertiende arrondissement is dat La Felicità, een gigantische foodhal in Station F waar meer dan 1.000 mensen tegelijk kunnen eten. De focus ligt op de Italiaanse keuken, met trattoria’s die Instagram-waardige gerechten serveren. Ook de chef-koks en het barpersoneel voldoen aan de hipsternorm die in Station F geldt (lees: tatoeages en baarden). Binnen zit je in een soort botanische tuin, zo groen en weelderig is het er. Buiten staat er een gigantische houtoven waarin biologische pizza’s worden gebakken. In het weekend komen er regelmatig DJ’s draaien en livebandjes spelen.

La Felicità.
La Felicità.© Foto R.V.

Designhotel OFF

OFF is het eerste drijvende hotel van Parijs, aangemeerd aan de voet van het station Austerlitz. Het is een omgebouwde catamaran met een design-interieur uit hout, staal, koper en zink. De loungebar van OFF behoort onmiskenbaar tot de meest trendy spots van Parijs. Het houten dek wordt in twee gesplitst door een elegante zwembaan. Hier kan je een paar korte baantjes trekken, samen met de mascotte van het hotel, een opblaasbare zwaan. Je zwemt dus letterlijk over de Seine…

Designhotel OFF.
Designhotel OFF.© Foto OFF

Cité de la Mode et du Design

Afsluiten doen we met het Cité de la Mode et du Design, een staaltje moderne architectuur you love to hate. Dit opvallende groene gebouw is eigenlijk een mode- en designstad in het klein, met designwinkels, modeateliers en tijdelijke exposities. Vanaf de rooftopbar Communion heb je een magnifiek uitzicht over de Seine. Op het dakterras vinden ook regelmatig evenementen plaats zoals creamarkten, DJ-sets en yogalessen. Hier moet je zeker eens gaan afterworken, drukte de Parijzenaar ons nog op het hart.

Cité de la Mode et du Design
Cité de la Mode et du Design© Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content