Gorilla Kumba overleden in Antwerpse Zoo

Zilverruggorilla Kumba © Zoo Antwerpen

De 43-jarige zilverruggorilla Kumba is overleden in de zoo van Antwerpen. Hij was de enige man onder de gorilla’s en de leider van de groep.

Gorilla Kumba, 43 jaar, is niet meer. Dat maakt de ZOO Antwerpen bekend.

‘De laatste maanden had Kumba veel problemen met zijn gezondheid. Hij verloor zijn eetlust en was enorm lusteloos’, zegt zijn verzorger. ‘Hij was echt aan het einde van zijn Latijn. Je kon het ook zien aan zijn blik. Hij was op. Met hartzeer nemen we afscheid. We zullen hem heel hard missen.’

Kumba was een rustige leider en werd gewaardeerd door de vrouwen. Omdat er nu nog enkel vrouwelijke gorilla’s in de zoo zitten, vier in totaal, zal de zoo op zoek gaan naar een nieuw jong, volwassen mannetje om te kweken met de vrouwelijke gorilla’s.

Kumba behoorde tot de westelijke laaglandgorilla’s. Volgens natuurbehoudsorganisatie WWF zijn de westelijke laaglandgorilla’s ‘ernstig met uitsterven bedreigd’. Er zouden er ‘mogelijk’ nog 100.000 van zijn, voornamelijk in het laagland van Centraal-Afrika. De zilverrug, het oudste dominante mannetje, Kumba was al jaren niet meer vruchtbaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content