Reisdocumenten De meest voorkomende reden waarom een vakantie slecht van start gaat is dat de reisdocumenten niet in orde zijn. Controleer daarom van tevoren goed of u en de kinderen de juiste documenten bezitten, of ze nog lang genoeg geldig zijn en of ze niet beschadigd zijn.

Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een identiteitskaart volstaat wanneer u een pakketvakantie heeft geboekt bij een touroperator, maar dat u wel een reispas nodig heeft indien u de vliegtickets, het verblijf en de rondreis afzonderlijk heeft geboekt.

Alle nuttige informatie over reisdocumenten vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Kredietkaart

Een kredietkaart is bijna onontbeerlijk. Een auto huren zonder kredietkaart is vrijwel onmogelijk omdat u die moet voorleggen als borgstelling.

Uit veiligheidsoverwegingen is de Maestro-functie van uw bankkaart voortaan geblokkeerd buiten Europa. Wie buiten Europa geld uit de muur wil halen, moet zijn bank vragen om dit te deblokkeren.

Afwijkende verkeersreglementen Wie met de auto door Frankrijk reist moet vanaf 1 juli twee alcoholtests aan boord hebben. Die kunt u kopen in apotheken, supermarkten en wegrestaurants.

In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zijn radarverklikkers in een gps verboden. In Frankrijk kunt u er een boete van duizend euro voor krijgen. Dat geldt ook wanneer u met de wagen naar Spanje of Italië door Frankrijk rijdt. U kunt deze radarverklikker daarom het beste verwijderen voordat u vertrekt.

Op de website van de ANWB vindt u een overzicht van alle tol- en vignet regels in Europa.

Bagage Reist u met het vliegtuig, dan zijn er regels voor het gewicht van uw bagage en de afmetingen van uw handbagage. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen regels, maar één bagagestuk mag nooit meer dan 32 kilogram wegen.

Op de website van uw luchtvaartmaatschappij vindt u alle bagageregels en ook de lijst met verboden voorwerpen. In uw handbagage mogen bijvoorbeeld geen scherpe voorwerpen of vloeistoffen zitten.

Om stress bij het inpakken te vermijden kunt u de checklist van Jetair raadplegen.

Kom op tijd naar het vliegveld Zorgdat u twee uur of drie uur in het geval van een langeafstandsvlucht voor de vertrektijd op de luchthaven bent. Mocht u dan opgehouden worden in het verkeer, heeft u nog voldoende tijd om in te checken. (MS)

Reisdocumenten De meest voorkomende reden waarom een vakantie slecht van start gaat is dat de reisdocumenten niet in orde zijn. Controleer daarom van tevoren goed of u en de kinderen de juiste documenten bezitten, of ze nog lang genoeg geldig zijn en of ze niet beschadigd zijn. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een identiteitskaart volstaat wanneer u een pakketvakantie heeft geboekt bij een touroperator, maar dat u wel een reispas nodig heeft indien u de vliegtickets, het verblijf en de rondreis afzonderlijk heeft geboekt. Alle nuttige informatie over reisdocumenten vindt u op de website van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Kredietkaart Een kredietkaart is bijna onontbeerlijk. Een auto huren zonder kredietkaart is vrijwel onmogelijk omdat u die moet voorleggen als borgstelling. Uit veiligheidsoverwegingen is de Maestro-functie van uw bankkaart voortaan geblokkeerd buiten Europa. Wie buiten Europa geld uit de muur wil halen, moet zijn bank vragen om dit te deblokkeren. Afwijkende verkeersreglementen Wie met de auto door Frankrijk reist moet vanaf 1 juli twee alcoholtests aan boord hebben. Die kunt u kopen in apotheken, supermarkten en wegrestaurants. In Frankrijk, Duitsland en Zwitserland zijn radarverklikkers in een gps verboden. In Frankrijk kunt u er een boete van duizend euro voor krijgen. Dat geldt ook wanneer u met de wagen naar Spanje of Italië door Frankrijk rijdt. U kunt deze radarverklikker daarom het beste verwijderen voordat u vertrekt. Op de website van de ANWB vindt u een overzicht van alle tol- en vignet regels in Europa. Bagage Reist u met het vliegtuig, dan zijn er regels voor het gewicht van uw bagage en de afmetingen van uw handbagage. Iedere luchtvaartmaatschappij hanteert zijn eigen regels, maar één bagagestuk mag nooit meer dan 32 kilogram wegen. Op de website van uw luchtvaartmaatschappij vindt u alle bagageregels en ook de lijst met verboden voorwerpen. In uw handbagage mogen bijvoorbeeld geen scherpe voorwerpen of vloeistoffen zitten. Om stress bij het inpakken te vermijden kunt u de checklist van Jetair raadplegen. Kom op tijd naar het vliegveld Zorgdat u twee uur of drie uur in het geval van een langeafstandsvlucht voor de vertrektijd op de luchthaven bent. Mocht u dan opgehouden worden in het verkeer, heeft u nog voldoende tijd om in te checken. (MS)