Goed reisnieuws uit 2015

© iStockphoto

2015 was in veel opzichten geen vrolijk jaar. Gelukkig gebeurden er ook fijne dingen. Een overzicht van enkele goede berichten uit de reiswereld.

Stiekem naar het Forum Romanum

Een 2000 jaar oude ondergrondse verbinding – La Rampa Imperiale – tussen de top van de Palatijn en het Forum Romanum in Rome is voortaan geopend voor het publiek. Toeristen kunnen nu door de doorgang lopen die de Romeinse keizers gebruikten om ongezien vanuit hun paleizen op de heuvel af te dalen naar de tempels, marktpleinen en regeringsgebouwen die in het Forum in de vallei lagen.

Het gevaarlijkste wandelpad in Spanje opnieuw geopend

De Camino del Rey, ook wel het gevaarlijkste wandelpad ter wereld genoemd, werd na een opknapbeurt op 28 maart opnieuw geopend.

Rodin Museum in Parijs na drie jaar durende renovatie opnieuw open

Met 700.000 bezoekers per jaar behoort het Rodin Museum in Parijs tot de meest geliefde musea in Frankrijk. Drie jaar lang was het museum gesloten voor een make-over, maar op donderdag 12 november ging het opnieuw open.

Goed reisnieuws uit 2015
© Reuters

Trevifontein in Rome spuit weer na renovatie

Ook de Trevifontein onderging een forse renovatie van 17 maanden, maar in november ging een van de meest spectaculaire monumenten in de Italiaanse hoofdstad Rome weer water spuiten.

Sagrada Familia moet in 2026 klaar zijn

De beroemde Sagrada Familie in Barcelona is nog altijd niet klaar en dat terwijl in 1882 al begonnen werd met de bouw. Maar de huidige projectleider heeft nu in ieder geval een einddatum gegeven: in 2026 zou het bouwwerk na 144 jaar voltooid moeten zijn.

Spanische Hofreitschule in Wenen voortaan werelderfgoed

De Spaanse rijschool in Wenen met haar beroemde Lipizzaner-paarden heeft een plaatsje op de lijst van het immaterieel cultuurerfgoed van de Unesco gekregen.

Nieuwe soort reuzenschildpadden op de Galápagos

Op de Galápagoseilanden hebben biologen een nieuwe soort reuzenschildpad aangetoond: de Chelonoidis donfaustoi.

Sea World San Diego stopt met orca shows

Sea World in San Diego gaat vanaf 2017 stoppen met shows waarin orca’s allerlei kunstjes tonen. Het themapark gaat de aandacht verleggen van entertainment naar educatie.

Woudbizons
Woudbizons© Alaska Wildlife Conservation Center

Video: woudbizons worden vrijgelaten in Alaska

Voor het eerst in meer dan een eeuw lopen er weer woudbizons rond in Alaska. Vijftig vrouwtjes, waarvan de helft drachtig, en 50 kalfjes werden vanuit Canada naar Alaska gebracht en rond de plaats Shageluk vrijgelaten in het wild.

Nieuw-Zeeland creëert natuurreservaat in de Stille Oceaan dat 20 maal zo groot is als België

Nieuw-Zeeland gaat een groot marien natuurreservaat in de Stille Oceaan beschermen. Het gebied zal ongeveer 620.000 vierkante kilometer groot zijn, of zowat 20 keer de oppervlakte van België.

Chili gaat gebied rond Paaseiland beschermen

Chili gaat rondom het bekende Paaseiland een groot beschermd marien gebied instellen om de plaatselijke fauna te beschermen.

Wetsvoorstel om stierenvechten op de Balearen te verbieden

Op de Balearen komt een verbod op stierenvechten steeds dichterbij. Een wetsvoorstel van drie politieke partijen wil er komend jaar al een einde aan maken.

Jetair biedt vanaf volgende zomer alleen nog “olifantvriendelijke” excursies aan

Vanaf het volgende zomerseizoen bieden de touroperators Jetair, Sunjets.be, VIP Selection en VTB Reizen alleen nog “olifantvriendelijke” uitstappen aan. Excursies waarbij toeristen op een olifant kunnen rijden of zitten en olifantenshows zijn voortaan taboe.

President Obama geeft Mount McKinley zijn oorspronkelijke naam ‘Denali’ terug

De 6.168 meter hoge Mount McKinley, de hoogste berg op het Noord-Amerikaanse continent, zal officieel worden omgedoopt tot “Denali”. Daarmee krijgt de berg opnieuw de naam die inheemse bevolking van Alaska gebruikte.

Grote trek in Kenia en Tanzania voor het eerst live te volgen

Het wordt wel het zevende moderne wereldwonder genoemd: de migratie van miljoenen gnoes, gazellen en zebra’s met in hun kielzog leeuwen en andere roofdieren tussen Kenia en Tanzania. Dit spektakel is nu voor het eerst in de geschiedenis live te volgen via internet.

Video: maak kennis met deze volledig van afval gemaakte ‘earthships’

Goed reisnieuws uit 2015
© GF

Ze werden in 2014 door Lonely Planet uitgeroepen tot een van de mooiste ecovriendelijke accomodaties in de wereld: de earthships bij Taos in New Mexico. Maar er zit een hele filosofie achter deze volledig van afval gemaakte huizen.

Central Park in New York wordt grotendeels autovrij

Central Park, de groene long in het midden van de New Yorkse wijk Manhattan, is vanaf eind juni grotendeels autovrij.

Zwemwater in Europa van uitstekende kwaliteit

Aan liefst 83 procent van de Europese badplaatsen is het zwemwater van uitstekende kwaliteit. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Europese Commissie en het Europees Milieuagentschap.

Veelbelovende oplossing voor reisziekte in de maak

Een lange rit in de wagen of bus is voor een op drie mensen een groot probleem door hun ernstige reisziekte. Een lichte stroomstoot van een apparaatje dat in je broekzak past zou echter verlichting kunnen bieden.

Het leven wordt duurder, maar reizen juist goedkoper

Het leven wordt weliswaard duurder, maar dat geldt niet voor reizen. Volgens een onderzoek van Connections ligt voor de top 10 van de meest geboekte bestemmingen de gemiddelde prijs dit jaar 7 procent lager dan in augustus 2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content