Go eco in Jordanië

Wadi Mujib © iStockphoto

Jordan goes eco! De Royal Society for the Conservation of Nature zet zich in voor ecotoerisme in Jordanië. Drie prachtige natuurreservaten mét eco-accomodaties op een rijtje.

Jordanië goes eco! De Royal Society for the Conservation of Nature (RSCN) zet zich in voor ecotoerisme in Jordanië. Op deze manier hebben reizigers zo min mogelijk negatieve effecten op de natuur en zo veel mogelijk positieve effecten op de lokale gemeenschap. Een win-win situatie waarin de bezoekers de natuur optimaal kunnen beleven. Drie prachtige natuurreservaten mét eco-accomodaties op een rijtje.

Ajloun
Ajloun © iStockphoto

Ajloun Nature Reserve Het Ajloun Natuurreservaat ligt in de mooie Ajloun hooglanden, zo’n anderhalf uur rijden ten noorden van Amman. Het is de perfecte omgeving voor wandel- en fietstochten door de uitgestrekte bossen van eiken- en pistachebomen.

Vogelliefhebbers halen hun hart op en met een beetje geluk spot je een ree. Het aantal wilde reeën nam door de ontbossing en woestijnvorming van de afgelopen 200 jaar drastisch af. In 1988 greep men in om totale uitsterving te voorkomen: er werd een fokprogramma geïnitieerd, en het Ajloun Nature Reserve was geboren. En met de reeën gaat het ook weer de goede kant op.

Maak eveneens kennis met de projecten van de Jordanese vrouwen. Zo is er het Soap House, waar ze van olijfolie en bloemenextracten fijne zeep maken. Bekijk dit proces en praat ondertussen met de vrouwen. Daarnaast is er het Calligraphy House, waar je zelf je Arabische kaligrafie tekeningen kan maken. In het Biscuit House maak je even een tussenstop met koekjes, energierepen en chips gemaakt van lokale ingrediënten.

Rascoun Camp
Rascoun Camp© GF

Helemaal terug naar de natuuren wakker worden met uitzicht over de hooglanden? Ga dan kamperen in de heuvels bij Rasoun Camp. Je slaapt in tenten en kunt genieten van een traditionele maaltijd. De camping is helemaal eco: stroom wordt opgewekt door zonnepanelen. Vind je kamperen iets te oncomfortabel? Huur dan een hut of bungalow in het Ajloun Forest Reserve. Daar heb je net iets meer luxe, maar ben je nog wel midden in de natuur.

Mujib Biosphere Reserve Vlakbij de oostkust van de Dode zee ligt het enorme Mujib Biosphere Reserve. Dit natuurreservaat ligt in de diepe Wadi Mujib kloof die in de Dode Zee eindigt. Er zijn meer dan 420 soorten planten, 102 soorten vogels en vele soorten roofdieren. Zo vind je er vossen, hyena’s, jakhalzen, wilde katten en wolven.

Wadi Mujib
Wadi Mujib © iStockphoto

Maak een kanotocht of trek je wandelschoenen aan voor een sportieve tocht. De meeste wandelingen door de prachtige kloof beginnen bij de Dode Zee. Bij sommige routes baan je je een weg door het water, een paar droge kleren is dus aan te raden.

Bij de Dode Zee zijn er vele prachtige 5-sterren hotels te vinden. In plaats daarvan kun je ook overnachten in de unieke eco-huisjes van Mujib Chalets. Slechts enkele meters van de Dode Zee en met een prachtige zonsondergang beleef je de natuur maximaal.

Dana Biosphere Reserve In het hart van het bergachtige Dana Natuurreservaat, gelegen in Zuid-Centraal Jordanië, liggen de idyllische lodges van Feynan Ecolodge. Deze eco-lodges zijn door National Geographic Traveler Magazine uitgeroepen tot één van de 25 beste eco-lodges ter wereld.

Dana Biosphere Reserve
Dana Biosphere Reserve© iStockphoto

Begin je dag met een traditioneel Arabisch ontbijtbuffet om daarna te voet of per mountainbike de adembenemende natuur van het Dana reservaat te verkennen. Een andere optie is een bezoek brengen aan één van de honderd archeologische schatten van het gebied, zoals oude kopermijnen, Byzantijnse kerken en een Romeins aquaduct. Neem deel aan een kookcursus of leer hoe je kohl (Bedoeine eyeliner) maakt. Sluit de dag af met een verrukkelijk vegetarisch driegangen diner onder de sterrenhemel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content