Gigantisch tweede rif gevonden achter Groot Barrièrerif

© iStockphoto

Met de hulp van een een grote hoeveelheid onverwerkte gegevens, verzameld door de Australische marine, zijn wetenschappers erin geslaagd een gigantisch rif te ontdekken dat zich achter het bekende Groot Barrièrerif bevindt.

Dat meldde een van de betrokken wetenschappers. “Decennia al weten we van het bestaan van deze geologische structuren in het noordelijk deel van het Groot Barrièrerif, maar we beschikten nooit over meer informatie”, aldus Robin Beaman, professor aan de James Cook University en onderzoeksleider. “We kenden de vorm van het rif niet, en wisten evenmin hoe groot het was.”

“Wat we ver achter het Great Barrier Reef hebben gevonden, verbaasde ons”, zei Beaman. “Dat het zich op het diepere deel van de zeebodem bevindt en de geologische structuur, maakte indruk op ons.

Onderzoekers van drie Australische universiteiten werkten mee aan het onderzoek, waarvoor ze zich baseerden op gegevens van de Australische marine. Die had de zeebodem onderzocht met een Lidar-laser. Op 20 tot 40 meter diepte ontdekten ze het meer dan 6.000 vierkante kilometer grote rif, schrijven ze in het vakblad Coral Reefs. Ze hopen dat het nu ontdekte rif uitsluitsel kan geven over de effecten van het milieu op het Rif in de afgelopen 10.000 jaar. Het was ook de James Cook University die in maart aan de alarmbel trok omdat het koraal van het Groot Barrièrerif, door de klimaatopwarming, massaal verbleekt.

Het onderzoeksteam bracht meer dan 6.000 m2 van het ‘nieuwe’ rif in kaart, of drie keer meer dan eerder geschat. Het gaat om een gebied van de Straat Torres tot Port Douglas in Queensland. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content