Gestolen Van Goghs na 14 jaar weer te zien

Zeegezicht bij Scheveningen (1882) © Van Gogh Museum, Amsterdam

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh zijn terug in het Van Gogh Museum in Amsterdam en tot en met 14 mei te zien.

Na 14 jaar afwezigheid zijn twee verloren gewaande schilderijen van Van Gogh vanaf vandaag weer te zien in het Van Gogh Museum. De schilderijen werden in 2002 gestolen uit de museumcollectie. De dieven waren bliksemsnel en stonden binnen enkele minuten buiten.

Vorig jaar september stuitte een team van de Guardia di Finanza tijdens een inval in de buurt van Napels op de twee schilderijen. Dankzij de inzet van de Italiaanse en Nederlandse autoriteiten werden de werken relatief snel vrijgegeven en konden ze aan hun reis naar Amsterdam beginnen. Nu zijn ze weer terug in de museumcollectie, waar ze worden getoond in de staat zoals ze werden aangetroffen, zonder lijsten.

“Ze zijn thuis, Ongelofelijk”

‘Met de thuiskomst van de teruggevonden werken is onze collectie weer compleet. En kunnen we deze bijzonder pijnlijke periode eindelijk afsluiten. Ik heb mij er zo op verheugd dat we deze twee juwelen weer kunnen laten zien aan ons publiek. Vandaag is het dan eindelijk zover. We hebben ruim 14 jaar hun verhaal niet kunnen vertellen, maar vanaf vandaag hebben ze weer een gezicht en een stem! Ze zijn thuis! Ongelooflijk’, aldus directeur Axel Rüger.

De teruggekeerde schilderijen werden feestelijk onthuld door de demissionair minister van Cultuur Jet Bussemaker en Axel Rüger. De werken zijn tot en met 14 mei te zien. Daarna gaan ze voor onderzoek en behandeling naar het restauratieatelier.

Lacunes in de collectie opgevuld

De twee schilderijen uit de vroege periode van Van Gogh zijn kleine juweeltjes en voor de museumcollectie van grote toegevoegde waarde. Met de terugkeer zijn dan ook belangrijke lacunes in de presentatie opgevuld.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zeegezicht bij Scheveningen (1882), oorspronkelijk geschilderd op papier, is een van de eerste werken die Van Gogh maakte zonder het toeziend oog van zijn leermeester Anton Mauve. De jaren ervoor had hij bijna uitsluitend getekend en weinig geschilderd. Gezien zijn toenmalige geringe ervaring is het een opvallend krachtig doek. Hoewel de toets behoorlijk grof is en de simpele getekende figuren nogal lukraak over het strand zijn verdeeld, zijn de ruimte en de naderende storm raak getypeerd.

Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen schilderde Van Gogh in 1884. Hij woonde toen bij zijn ouders in het Brabantse Nuenen. Het doek was bestemd voor zijn moeder, die begin dat jaar haar been brak. De keuze van het onderwerp, de kerk van dominee Van Gogh, suggereert dat hij ook zijn vader een plezier wilde doen.

Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen
Uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen© Van Gogh Museum, Amsterdam

Van Gogh-bus verbindt Nuenen en Amsterdam

Ter gelegenheid van de terugkeer van de twee Van Goghs introduceert Van Gogh Brabant samen met het museum een busdienst tussen Amsterdam en Nuenen. Bezoekers aan het Van Gogh Museum kunnen op één dag zowel de schilderijen als het verbeelde erfgoed in Nuenen, de Hervormde Kerk, bezoeken. De busverbinding start op 30 maart.

Voor meer inspirerende reisverhalen, originele lijstjes, beeldreportages, de leukste adresjes en dagelijks reisnieuws like ons op Facebook.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content