Gerenoveerd kerkhof van Laken ingehuldigd als toeristische trekpleister

© Visit Brussels

Na een renovatie van vier jaar en een restauratie van 269 graftombes werden de dodengalerijen die tussen 1876 en 1935 op het kerkhof van Laken werden gebouwd, in ere hersteld.

De Brusselse schepenen Alain Courtois (MR), Geoffroy Coomans (MR) en Khalid Zian (PS) hebben de gerenoveerde dodengalerijen van het kerkhof van Laken officieel ingehuldigd. Het einde van de renovatie is voor de stad Brussel het moment om haar begraafplaatsen van Laken en Brussel op de kaart te zetten van toeristische trekpleisters in de hoofdstad.

Na jaren van waterinsijpeling en door aantasting van het beton verkeerden de geklasseerde ondergrondse en bovengrondse grafgalerijen van het kerkhof van Laken in zeer slechte staat. Na een renovatie van vier jaar en een restauratie van 269 graftombes werden de dodengalerijen die gebouwd werden tussen 1876 en 1935, in ere hersteld. Het kostenplaatje van de werken bedroeg 5,5 miljoen euro.

Gerenoveerd kerkhof van Laken ingehuldigd als toeristische trekpleister
© Visit Brussels

Met drie nieuwe informatiebrochures boordevol historische weetjes en anekdotes krijgen toekomstige bezoekers een handige leidraad bij een ongegidst erfgoedbezoek aan het kerkhof van Laken, de grafgalerijen van het kerkhof of de begraafplaats van Brussel.

“Toen ik in Lausanne was, wilde ik als fan van Coco Chanel haar laatste rustplaats bezoeken”, vertelt schepen Alain Courtois. “Bij aankomst op de begraafplaats kreeg ik meteen een lijst met persoonlijkheden die er begraven waren. Dat vond ik geweldig en moet ook in Brussel kunnen, dacht ik.”

Op het kerkhof en in de grafgalerijen van Laken liggen dan ook verschillende vooraanstaande bourgeoisfamilies zoals Bockstael, Poelaert en Van Volxem, en de eerste koningin van België, Louise-Marie d’Orléans, begraven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content