Gentse start-up stelt eerste opvouwbare kano voor

© GF

Op reis gaan met een kano was tot nu toe vrijwel onmogelijk. Daar komt nu verandering in met de opvouwbare kano die je gemakkelijk meeneemt in een koffer op wielen.

Het plan van ONAK, een Gentse start-up, is om stad en avontuur te combineren. Vrijwel iedere grotere stad heeft wel waterwegen die ideaal zijn om met de kano te bevaren. Maar een traditionele kano is niet erg geschikt in een stad.

Het team achter ONAK, de twee gepassioneerde kanovaarders Otto Van de Steene en Thomas Weyn, paste hier een mouw aan door een robuuste én opvouwbare kano te ontwikkelen.

De lichtgewicht kano (17 kg) kan meer dan 200 kg vervoeren, is opgevouwen slechts 120 x 40 x 25 cm en kan in 10 minuten worden uitgevouwen. Voor de snelle avonturiers is er goed nieuws: de eerste 50 kano’s zijn beschikbaar voor 895 euro. Enkel in juli is de Kickstarter prijs 995 euro in plaats van 1195 euro.

Het verhaal achter ONAK

“Het begon allemaal in 2013”, zegt Otto Van De Steen, uitvinder en oprichter van ONAK. “Ik kwam net terug van een fotografiereis in Noorwegen en was mijn fototoestel verloren. Om de tijd te verdrijven, vouwde ik kleine papieren kanootjes. Toen kwam het in me op: wat als ik een origamikano zou bouwen op ware grootte? Ik raakte geobsedeerd. Honderden papieren kano’s en tientallen prototypes later, ben ik trots op het resultaat en ons doorzettingsvermogen.”

Volgens mede-uitvinder Thomas Weyn is kanovaren een ontspannende manier om samen tijd door te brengen. “Het maakt je volledig ‘zen'”, voegt hij toe. “We willen mensen de kans bieden die beleving te ervaren, waar ze ook zijn, zelfs in de stad. Zo’n opgevouwen kano heeft de grootte van een reiskoffer, dus kun je die zelfs met het openbaar vervoer meenemen.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content