Geheime schuilplaats van Michelangelo wordt geopend

© iStockphoto

In 1530 vluchtte Michelangelo een paar maanden voor de machtige Medici-familie. Op de wanden van zijn schuilplaats maakte hij met houtskool tekeningen. Die geheime kelder wordt in 2020 voor het eerst opengesteld voor het publiek.

In 1530 nam Michelangelo, de wereldberoemde Renaissance-schilder, deel aan een opstand tegen de machtige Medici-familie, tegelijk zijn patronen. Toen de familie erachter kwam, vluchtte Michelangelo naar een geheime ruimte onder de Basilica di San Lorenzo in Firenze. Hij hield zich er een paar maanden schuil en doodde de tijd met het maken van tekeningen en schetsen van houtskool op de wanden.

Tot nu toe kregen alleen een paar kunstkenners toegang tot de schuilplaats, die pas in 1975 werd ontdekt. De tekeningen waren te fragiel om bloot te stellen aan het grote publiek. Ter ere van de 450e sterfdag van Michelangelo werd er wel een digitale rondleiding door de schuilplaats gemaakt zodat mensen tenminste via een scherm er een blik in konden werpen. Maar vanaf 2020 kan iedereen de schilderingen met eigen ogen bekijken want dan gaan de deuren voor het eerst open voor het publiek..

Partner Content