Geen btw meer voor reizen naar landen buiten de EU

© Reuters

Vanaf 1 mei moet geen btw meer betaald worden op reizen naar landen buiten de EU. Dat bevestigt de FOD Financiën.

Spectaculaire prijsverminderingen moeten echter niet verwacht worden, zo zegt de Vereniging Vlaamse Reisbureaus (VVR).

De federale regering besliste eerder dat reisbureaus geen btw meer moeten aanrekenen voor reizen naar bestemmingen buiten de Europese Unie. Die vrijstelling gaat in vanaf 1 mei, blijkt uit een mededeling op de site van de FOD Financiën.

Geen spectaculaire prijsvermindering

De VVR tempert evenwel de verwachtingen. “De beslissing zal niet leiden tot spectaculaire prijsverminderingen naar bestemmingen zoals Turkije, Egypte, Thailand of de VS”. Reden is dat de btw van 21 pct die wegvalt, slechts op een deel van de reissom wordt geheven.

Concreet bedraagt de impact slechts 3,78 pct à 2,73 pct op de verkoopprijs, afhankelijk of er al dan niet wordt bemiddeld via reisbemiddelaars, zegt Antoon Van Eeckhout, voorzitter van de VVR.

Het wegvallen van de btw is vooral goed nieuws voor de sector zelf, omdat die een concurentienadeel tegenover de buurlanden ziet wegvallen. De sector ondervindt in het bijzonder concurrentie vanuit Nederland. Het wegvallen van dit nadeel “betekent wel wat”, zegt Van Eeckhout.

Consument zal er wel bij varen

Volgens Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van TUI Travel Belgium, blijft het afwachten of de prijs voor de consument zal dalen. De kostprijs is immers afhankelijk van heel wat factoren, zoals bijvoorbeeld de kerosineprijs. “Maar hoe dan ook zal de consument er wel bij varen”, verzekert Vanhaelemeesch. De btw zal immers consequent niet meer in de kostprijs worden meegerekend.

In de meeste gevallen namen de Belgische touroperators die btw voor de vrijstelling wel al voor eigen rekening om te kunnen concurreren, aldus de woordvoerder. Het wegvallen van de btw is bijgevolg goed voor de competiviteit van de reisorganisatoren. (Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content