Geen bosbranden meer in toeristische gebieden op Madeira

© AFP

“In de toeristische regio van het Portugese eiland Madeira woeden momenteel geen bosbranden meer”, zeggen de touroperators Jetairfly en Thomas Cook.

“Gisteren/dinsdag zijn twee van onze reizigers moeten verhuizen, omdat hun hotel uit voorzorg werd ontruimd, maar die zijn vandaag/woensdag kunnen terugkeren naar hun kamers”, zegt Pieterjan Rynwalt van Jetairfly. “Er dreigt geen brandgevaar meer in de toeristische streken van het eiland en dus kunnen onze 427 reizigers op het eiland gerust zijn, al blijven we natuurlijk waakzaam en zullen ze meteen verwittigd worden als er alsnog nieuw gevaar zou dreigen.”

Het enige vlak waarop de branden voor de toeristen gevolgen hebben, is dat er geen excursies kunnen gemaakt worden naar de westkant van het eiland, omdat er daar nog branden woeden.

Dezelfde geruststellende woorden bij reisorganisator Thomas Cook. “Wij hebben gisteren/dinsdag vier klanten moeten verplaatsen naar een ander hotel, omdat het vuur oprukte naar hun hotel, maar ook daar is de situatie nu weer verbeterd”, zegt Franklin Braeckman van Thomas Cook. Deze touroperator heeft momenteel 235 toeristen op het eiland. “Op dit ogenblik is het in het toeristische gebied van Madeira ‘business as usual’.”

“Onze ambassade in Lissabon en onze ereconsul in Madeira volgen de situatie in verband met de bosbranden zeer nauw op”, zegt José de Pierpont, woordvoerder van Buitenlandse Zaken. “Onze diensten zijn rechtstreeks gecontacteerd door enkele Belgen die daar op vakantie zijn en wij geven de nodige consulaire bijstand.”

“Wat het reisadvies betreft voor Portugal is er niets veranderd”, aldus de woordvoerder van Buitenlandse Zaken, “maar heel Portugal is momenteel getroffen door zware bosbranden. De districten in het noorden van Portugal (Porto, Minho en Viana do Castelo) en het eiland van Madeira zijn het sterkst getroffen. In Funchal, zijn er drie doden gevallen en duizenden mensen hebben hun huis moeten verlaten. Lissabon is ook getroffen, maar slechts door de rook van de bosbranden in de aangrenzende districten, de luchtvervuiling is daardoor sterk gestegen. Men raadt vooral jonge kinderen en oudere mensen aan om voorzichtig te zijn.” (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content